Domenii în care excelăm în funcție de tipul de inteligență

Distribuie pe:

După ani întregi de cercetări, psihologul american Howard Gardner, citat de descopera.ro, a ajuns la concluzia că fiecare individ poate fi înzestrat cu mai multe tipuri de inteligență. În “Teoria inteligenței multiple”, el susține că există opt tipuri de inteligență, iar fiecare dintre acestea se dezvoltă diferit în funcție de persoană.

Privind inteligența din punctul de vedere al specialistului american, vom reuși să ne identificăm punctele forte și punctele slabe. În plus, ne putem dezvolta inteligența într-un domeniu în care ne dorim să excelăm, crescându-ne astfel și stima de sine.

Inteligența lingvistică - Reprezintă capacitatea de a utiliza eficient cuvintele, de a înțelege și a te exprima bine în scris sau în oral. Un om cu inteligența lingvistică crescută poate alege să devină poet, prezentator de știri, moderator, editor sau scriitor.

Inteligența logico-matematică - Reprezintă capacitatea de a rezolva probleme matematice și logice, de a gândi rațional și de a efectua calcule matematice complexe. Cele mai bune opțiuni de carieră pentru aceste persoane sunt matematician, informatician, om de știință sau contabil.

Inteligența spațială - Reprezintă abilitatea de a gândi în imagini. Aceste persoane reproduc cu ușurință diagramele, hărțile și graficele și pot să devină în viață artiști, designeri, arhitecți, piloți sau căpitani de vapor.

Inteligența muzicală - Așa cum îi spune și numele, acest tip de inteligență reprezintă capacitatea de a aprecia, de a înțelege și de a crea muzică. Profesiile potrivite pot fi muzician, compozitor sau inginer de sunet.

Inteligența corporal-kinestezică - Dacă ești înzestrat cu abilitatea de a te folosi de o anumită parte a corpului sau de a controla foarte bine mișcările corpului înseamnă că ai acest tip de inteligență. Punctele tale forte sunt o bună coordonare fizică, abilități motorii fine, memorie musculară excelentă. Cele mai bune opțiuni de carieră sunt chirurg ortoped, dansator, atlet sau meșteșugar.

Inteligența interpersonală - Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege lumea, de a face diferențe în lumea înconjurătoare și de a interacționa eficient cu alții. Cele mai potrivite profesii sunt profesor, terapeut sau asistent de vânzări.

Inteligența emoțională - Reprezintă abilitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții și de a stabili obiectivele personale. Persoanele cu o inteligență emoțională (intrapersonală) ridicată sunt bune în gestionarea stresului și conștiente de calitățile și de defectele lor. Cele mai bune opțiuni de carieră sunt antreprenor, filozof sau preot.

Inteligența naturalistă - Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege mediul înconjurător și de a lucra eficient cu ecosistemele. Dacă îți place să te conectezi cu natura, cu siguranță ești înzestrat cu acest tip de inteligență. Cele mai potrivite profesii sunt grădinar, botanist, zoolog, meteorolog sau astronom. Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu