Sondaj IRSOP: Românii susțin Israelul! 2 din 3 români, de acord ca Israelul să atace Hamas în Gaza

Distribuie pe:

Românii susțin Israelul în tot ceea ce întreprinde acum, în războiul contra teroriștilor HAMAS. Rezultatele sondajului de opinie IRSOP, dat publicității miercuri, care arată că 2 din 3 români consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza nu sunt întâmplătoare. Aceste rezultate sunt și rodul relațiilor strânse, tradiționale, dintre Israel și România. Comunitatea evreilor originari din România, stabiliți în Israel, poate fi considerată una dintre cele mai importante, datorită atât numărului membrilor săi în raport cu populația statului, cât și a contribuției aduse la înființarea și dezvoltarea statului.

Ambasada României în Israel arată că aici trăiesc 86.200 de cetățeni născuți în România. La acest număr putem adăuga și 125.800 urmașii familiilor originare din Romania născuți în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane. Majoritatea s-au stabilit în Tel Aviv, Haifa si zona de Nord, iar restul în zona centrală, zona de sud și Ierusalim; în cadrul populației evreiești a Israelului comunitatea de origine română are un mare procent de ocupații intelectuale.

Nu este întâmplător nici faptul că premierul Ciolacu a fost primul demnitar de rang înalt care a vizitat Israelul imediat după masacrul provocat de Hamas, fapt apreciat de conducerea statului evreu.

Revenind la rezultatele sondajului IRSOP, acesta mai relevă că 86% dintre români condamnă atacul Hamas din 7 octombrie, când s-a infiltrat în Israel și a omorât 1.400 de civili și doar 7% nu condamnă atacul, în timp ce 7% nu știu.

66% consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza, iar 20% susțin contrariul, în timp ce 14% nu știu.

78% sunt de acord ca România să acorde imediat ajutor umanitar populației civile din Fâșia Gaza, 20% nu sunt de acord, iar 2% nu știu.

56% dintre români consideră că războiul din Orientul Mijlociu ar putea determina acțiuni teroriste care pun în pericol securitatea populației din România, în timp ce 38% cred că nu ar avea acest efect, iar 6% nu știu.

29% sunt total de acord, iar 38% parțial de acord ca România să primească refugiați israelieni. 31% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 2% nu știu.

56% sunt de acord ca în Orientul Mijlociu să existe, pe lângă Israel, și un stat palestinian, 18% sunt împotrivă, iar 26% nu știu.

49% dintre români cred că America este destul de puternică să stabilizeze lumea în acest moment, în timp ce 43% cred că nu este, iar 8% nu știu.

36% dintre români sunt mai îngrijorați de conflictul din Ucraina decât cel din Orientul Apropiat, în timp ce 35% sunt îngrijorați de ambele în aceeași măsură, iar 17% mai mult de cel din Orientul Apropiat. 11% nu sunt îngrijorați de niciunul dintre cele două conflicte, iar 1% nu știu.

46% cred că România a făcut prea mult pentru Ucraina, în timp ce 40% cred că a făcut exact cât trebuie, 8% - prea puțin, 6% - nu știu.

47% dintre români cred că riscurile militare pentru România au rămas la fel și în contextul războiului din Ucraina, în timp ce 42% cred că sunt mai mari acum, 5% - mai mici, 6% - nu știu.

79% dintre români au încredere mică (35%) sau foarte mică (44%) în capacitatea Guvernului României de a proteja populația în cazul unui pericol armat, 17% au încredere mare, 2% - foarte mare, 2% - nu știu.

Sondajul IRSOP, intitulat “Opinia românilor despre conflictele care vor schimba mersul lumii”, a fost realizat telefonic pe un eșantion de 905 persoane în intervalul 25-30 octombrie 2023. D.B. (sursa foto: IDF Israel Defense Forces)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu