Femei cu nume și renume

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman (1717-1880), care a domnit peste 40 de ani și a controlat o mare parte a Europei, cunoscută pentru reformele importante în multe domenii ale statului (2 cuv.). 2) Sfântă, mama Fecioarei Maria și bunica lui Isus din Nazaret în religia creștină. Numele a fost purtat și de soția Regelui Mihai I al României - Cunoscută actriță italiană comparată uneori cu Ava Gardner. Dintre rolurile în filme amintim aici: Teodora din “Teodora, o împărăteasă sclavă” și Pauline din filmul “Bonaparte” (Gianna Maria) 3) Personaj biblic din Cartea Genezei, considerată conform mitului creației prima femeie. 4) Elena Cârstea - Numele a trei romanciere engleze (Emily, Charlotte și Anne), considerate a fi întemeietoarele realismului critic în literatura engleză, opera lor fiind stindardul mișcării feministe a secolului al XIX-lea. 5) “Indian Overseas Bank” (acronim) - Actriță și model transsexual brazilian prezentă pe genericul filmului “Forța destinului” (Valentina). 6) Scriitoare și avocată israeliană, aleasă “Miss Univers” în anul 1976 (Rina) - Prima doamnă a statului american Virginia (1791-1794), soția unui cunoscut general și guvernator american. Fiul ei a fost de asemenea general al armatei confederate (Anne Hill Carter) - Mirabela Dauer. 7) Din când în când - Hortensia Lalescu - Doctoriță canadiană, specialistă în medicină naturistă (Catherine). 8) Varianta feminină a numelor nordice Ingvar sau Ingvald - Legendară actriță de la Hollywood, fostă Miss Ungaria, căsătorită de 9 ori, remarcată prin stilul de viață extravagant și o personalitate încântătoare (Zsa Zsa). 9) Divinități păgâne - Soția nepotului regelui Carol al II-lea, Paul Lambrino, al cărei divorț de primul soț mai în vârstă decât ea cu 39 de ani a fost considerat de presă cel mai scandalos, murdar și sordid divorț din istoria orașului San Francisco, SUA (Prințesa...) - “Radio Rottu Oberwallis” (acronim). 10) Prințesa germană (1729-1796) ajunsă să conducă Rusia în urma unui mariaj, continuatoare a reformelor de modernizare a Rusiei începute de Petru cel Mare, învingătoare în două rânduri în războaiele cu Imperiul Otoman (cea Mare). 11) Carmen Ionescu - Eroină a Revoluției de la 1848 din Țara Românească, participantă la întâlnirile societății secrete “Frăția” și direct implicată în fruntea maselor la eliberarea guvernului revoluționar (Ana).

VERTICAL: 1) Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, această apreciată actriță a jucat în 90 de filme, peste 50 de piese de teatru și 100 de roluri în Televiziune (Draga Olteanu -) - Eroină a luptei anticomuniste din România, această nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuta a fost cercetată și torturată, pentru convingerile ei executând 12 ani de închisoare (Elisabeta). 2) Secretul femeii (sg.) - “Zâna de La Montreal”, cea mai cunoscută figură feminină din istoria modernă a României, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, care a reușit prima performanța de a obține nota 10 la un concurs olimpic (Nadia). 3) Actriță de culoare, scriitoare și producătoare americană de film, militantă pentru drepturile afro-americanilor (Issa) - Fiica Papei Alexandru VI, membră a unei controversate familii italiene, renumită pentru înșelăciuni, asasinări, comploturi și perversiuni, despre care se spune că avea permanent un inel cu care otrăvea băuturile (Lucrezia). 4) Viorela Filip - Tatiana Iencic. 5) “Asociația Crescătorilor de Albine din România” (acronim) - Cea mai titrată jucătoare de tenis de câmp din România, fostă numărul 1 mondial în clasamentul WTA timp de 64 de săptămâni și câștigătoare a turneelor de Grand Slam de la Roland Garros, 2018 și Wimbledon, 2019 (Simona). 6) Teodora Albu - Numele de fată al mamei președintelui american George Washington (Mary). Același nume îl poartă o chimistă americană, inventatoare a celui mai eficient tratament împotriva leprei (Alice) - Zeița cerului și mama stelelor în mitologia polineziană. 7) Imense - Nume de familie englez. 8) Personificarea Zeului soarelui în mitologia egipteană, a cărei fiică (sau soție) Hathor era Zeița iubirii și frumuseții - Compoziție muzicală scrisă pentru soliști, cor și orchestră pe textul unui libret dramatic. Multe poartă denumiri de femei; amintim aici Aida de Giuseppe Verdi și Carmen de Georges Bizet - Nicoleta Ene. 9) Sfântă Împărăteasă a Imperiului Roman, alături de fiul ei Constantin cel Mare. Același nume îl purta în mitologia greacă “cea mai frumoasă dintre muritoare”, fiica lui Zeus și a Ledei - Actriță braziliană, protagonista peliculelor “Bellini și Diavolul” și “Sânge albastru”, cea mai bună actriță la Festivalul de la Rio de Janeiro, 2018 (Caroline). 10) Zorica Edeleanu - Regină (1318-1364) a Arboreei din Sardinia (Rocaberti). 11) “Eroina de la Jiu”, figură emblematică în contextul participării României la Primul Război Mondial. A demarat înființarea primelor organizații de cercetași din țară. A murit pe front în luptele de la Mărășești în fruntea unui pluton de infanteriști ai armatei române (Ecaterina).

Dicționar: RABO, INGVA, RAE, IRA, GAIT, TIMBOR.

Dezlegarea careului “Spiritul uman”, apărut în data de 9 noiembrie 2023: KAZANTZAKIS, IM, ANA, NASH, EBAN, GAY, OA, RR, ECO, FALK, KAY, ORE, EDE, E, SENECA, AS, GM, VT, AUW, P, AIE, AR, RICE, ALDA, OM, LHA, REEVES, EDER, DAN, MOLIERE.

GH. HUZA

Lasă un comentariu