Proiect: Amenzi de până la 435 de lei pentru traversarea străzii cu căștile pe urechi

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus recent un proiect de modificare a Codului Rutier, având ca scop creșterea siguranței în trafic și, implicit, reducerea numărului de accidente rutiere.

Printre cele mai importante modificări se numără interzicerea pentru șoferii tineri (cu vârsta până la 21 de ani și cei care au permis categoria B de mai puțin de un an) să conducă mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw (în cazul mașinilor electrice), dar și majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

În plus, examinarea pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate se va efectua de către o autoritate competentă.

Totodată, propunerea legislativă prevede mai multe modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.

Astfel, pietonii care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni riscă amenzi de până la 435 de lei.

Poliția rutieră va fi obligată să avertizeze conducătorii de autovehicule în legătură cu prezența radarelor în trafic, iar în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluența sau siguranța circulației să conducă coloana de vehicule. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu