Apa cu lămâie nu face minuni, nu previne și nu vindecă bolile canceroase

Distribuie pe:

Circulă, mai ales în mediul online, nenumărate afirmații privind beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă cu lămâie, dar majoritatea nu sunt susținute de vreo dovadă științifică, dimpotrivă, cercetările au infirmat multe dintre ele.

Apa cu lămâie ajută la pierderea în greutate. Lămâile conțin un tip de fibre - pectina, care poate contribui la reducerea apetitului și a aportului de calorii.

Cu toate acestea, apa cu lămâie este, practic, suc de lămâie diluat, ceea înseamnă că ea conține doar urme de pectină. De fapt, sucul unei lămâi întregi conține mai puțin de 1 g de fibre.

Nu există dovezi care să ateste că apa cu lămâie are mai multe beneficii pentru pierderea în greutate decât apa plată.

Totuși, sucul de lămâie este în mod natural sărac în calorii. Înlocuirea sucului îndulcit cu apă proaspătă cu lămâie este o modalitate sănătoasă de a reduce aportul de calorii, ceea ce este un pas pozitiv către gestionarea greutății corporale.

Apa cu lămâie alcalinizează organismul. Potrivit susținătorilor dietei alcaline, alimentele lasă o “cenușă” în organism, care influențează pH-ul corpului unei persoane - cu alte cuvinte, cât de acid sau alcalin devine.

Unii susțin că apa cu lămâie este alcalinizantă. Cu toate acestea, ceea ce mănâncă sau bea o persoană nu afectează aciditatea sângelui sau a celulelor corpului. Deși consumul mai multor alimente alcaline poate fi sănătos, deoarece acestea includ fructe și legume, este puțin probabil ca beneficiile pentru sănătate să provină din efectele lor asupra nivelului de aciditate al organismului.

Apa cu lămâie “învinge” cancerul. Unele surse susțin că apa cu lămâie ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Acest lucru se datorează teoriei dietei alcaline și premisei că anumite celule canceroase nu pot prospera într-un mediu alcalin. Potrivit unui e-mail care circulă pe scară largă, lămâile sunt “un remediu dovedit împotriva cancerelor de toate tipurile” și sunt “de 10.000” de ori mai puternice decât chimioterapia. În cuprinsul e-mailului se arată că unele companii farmaceutice “ne-au ascuns adevărul”, deoarece lămâile sunt mult mai puțin costisitoare decât medicamentele sintetice, pe care companiile le pot vinde pentru un profit considerabil.

Consumul unei diete echilibrate cu o mare varietate de fructe și legume poate ajuta la reducerea riscului de cancer, dar, în prezent, nu există cercetări care să ateste că apa cu lămâie previne sau tratează cancerul.

Circulă, de asemenea, teoria eronată că apa cu lămâie și bicarbonat de sodiu este un “remediu ieftin” și sigur pentru cancer. Ideea provine din convingerea unora că pH-ul tumorilor diferă de cel al altor celule ale corpului, potrivit lui Tim Rebbeck, profesor de oncologie medicală la Dana-Farber Cancer Institute din Boston (SUA).

“Starea pH-ului și lucruri de genul acesta sunt caracteristici interesante ale cancerului, dar nu există nicio dovadă că schimbarea pH-ului cu bicarbonat de sodiu sau orice altceva are vreun impact asupra vindecării bolii”, a spus Rebbeck într-un interviu.

Apa cu lămâie curăță și detoxifică. Apa ajută la eliminarea reziduurilor din organism, prin urină și mișcări intestinale, dar nu există dovezi care să sugereze că, în acest scop, apa cu lămâie este mai bună decât apa simplă.

De fapt, cele mai multe afirmații că alimentele sau băuturile pot curăța sau detoxifica organele nu se bazează pe fapte științifice. Este și cazul celor despre dieta de detoxifiere cu apă cu lămâie.

Apa cu lămâie este un diuretic. Apa este un diuretic eficient, o substanță care stimulează urinarea. În realitate, orice aliment care conține potasiu ar putea crește cantitatea de urină - practic, toate fructele, legumele, carnea și produsele lactate, inclusiv lămâile.

În concluzie: apa cu lămâie este o băutură sănătoasă, care poate ajuta la hidratare și la obținerea cantității zilnice necesare de vitamina C, însă dovezile științifice nu susțin nicio afirmație despre beneficiile acesteia. Mai mult, nu s-au făcut vreodată studii care să compare eficacitatea unei lămâi cu chimioterapia.

Dacă o persoană este consumatoare de multe fructe și legume și bea multe lichide, este puțin probabil ca lămâia să adauge beneficii nutriționale semnificative. Acestea fiind spuse, apa cu lămâie este doar o alternativă răcoritoare și sănătoasă la multe alte băuturi aromate. (surse documentare - www.medicalnewstoday.com/articles/318662#benefits; www.center4research.org/lemons-prevent-cancer/

Ileana Sandu

Lasă un comentariu