Protestul s-a încheiat! Se plătesc deconturile spitalelor - Deputații au mărit salariile angajaților caselor de asigurări de sănătate

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului caselor de asigurări de sănătate. S-au înregistrat 203 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și 55 abțineri.

Alina Simionescu, președintele Sindicatului Solidaritatea din Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș, a declarat, la scurt timp după ce s-a aflat rezultatul votului, că “se vor alinia salariile angajaților caselor județene cu cele de la casa națională, așa cum se întâmplă și în alte instituții unde s-au echivalat salariile mai demult. Se oprește protestul, de mine începem programul normal”.

Deputații au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanța Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății.

Potrivit noilor prevederi, salariul și celelalte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări județene se vor stabili “la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”. Camera Deputaților este for decizional pentru acest act normativ.

Angajații Caselor de asigurări de sănătate au început, de ieri, efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente, a anunțat președintele CNAS, Andrei Baciu. Acesta a precizat că a avut o discuție cu sindicaliștii imediat după vot și aceștia au transmis că reiau lucrul. Președintele CNAS a susținut că a fost reparată “o inechitate”, în condițiile în care “profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare”.

“Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj”, a transmis președintele CNAS.

La scurt timp după ce s-a aflat rezultatul votului din Camera Deputaților, Blocul Național Sindical a mulțumit, public, coaliției de guvernare. “Victorie a Blocului Național Sindical pentru angajații din cadrul CNAS. Blocul Național Sindical, în numele tuturor angajaților CNAS - Casa Națională de Asigurări de Sănătate, membri ai Federației Sindicatelor din Casele de Asigurări de Sănătate, mulțumește Coaliției de guvernare pentru adoptarea proiectului de lege care mărește drepturile salariale ale angajaților CNAS”.

Ieri, în Piața Victoriei, cu începere de la ora 12.00, trebuia să aibă loc un protest al angajaților din casele de asigurări de sănătate, pentru care au făcut deplasare în București și angajați din Mureș.

Protestul a fost anulat, ca urmare a adoptării în Parlament a proiectului de lege ce viza majorarea salariilor. Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu