SEMNALĂM... SEMNALĂM... Decontarea asigurărilor culturilor, animalelor și plantelor

Distribuie pe:

Sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 a fost lansată recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Prin intermediul acestei măsuri se dorește încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private, în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă; stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare.

Cererile de finanțare pot fi depuse pentru sectorul vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă din anul 2022 și pentru culturile de primăvară din anul 2023) și sectorul zootehnic (pentru polițele încheiate în 2023). Termenul limită este data de 15 decembrie, ora 16. Sunt disponibile fonduri în valoare de 21.378.798 euro, existând posibilitatea suplimentării sumei, în funcție de numărul de solicitanți. În cadrul acestei linii de finanțare se acordă sprijin nerambursabil 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier.

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, solicitantul trebuie să fie “fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1. și să încheie cu o societate de asigurare un Contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de submăsură și să se angajeze să plăteasca valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele specificate în contract.

Printre riscurile eligibile se numără fenomenele climatice nefavorabile (arșița, inundațiile, grindina, înghețul, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, inclusiv seceta), informează AFIR. Cererile de finanțare se depun online. (B.V.B.)

Lasă un comentariu