Atelier de psihoterapie cognitiv-comportamentală organizat la UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Primul psihoterapeut român certificat internațional în psihoterapie cognitiv-comportamentală a Institutului Beck din SUA, doctor Cosmin Popa, prezintă o serie de tehnici și strategii de intervenție în cadrul unui atelier de psihoterapie cognitiv-comportamentală organizat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Acest atelier de psihoterapie cognitiv-comportamentală, a anunțat, marți, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, urmează să fie organizat de Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți, în data de 20 noiembrie, iar alături de conferențiar universitar doctor Cosmin Popa se va regăsi și doctorandul Cristiana Cojocaru, psihoterapeut în psihoterapie cognitiv-comportamentală.

“Atelierul va include o discuție din perspectivă practică a literaturii de specialitate privind eficiența psihoterapiei cognitiv-comportamentale în cazul a multiple tulburări din spectrul psihopatologic și va fi urmată de o serie de prezentări de cazuri incluzând aplicarea a diverse tehnici și strategii de intervenție”, a precizat UMFST Târgu Mureș, pe Facebook.

Doctorul Cosmin Popa se numără printre cei 80 de psihoterapeuți din întreaga lume certificați internațional în psihoterapie cognitiv-comportamentală în cadrul Institutului Beck din SUA, fiind primul din România.

“În prima fază a fost nevoie să urmez câteva cursuri de bază, apoi un program riguros de supervizare, iar în final, proba de certificare. Tot acest proces implică înregistrări cu pacienții din ședințele de psihoterapie, ședințe de supervizare în care înveți să aplici noi protocoale de intervenție și evaluări ale felului în care ai condus ședința respectivă. Cu alte cuvinte, există criterii de evaluare foarte serioase, iar pentru a fi admis, candidatul trebuie să obțină un punctaj destul de ridicat pentru fiecare probă în parte. Cel mai dificil este examenul final de certificare, acolo unde trebuie să descrii un caz clinic protocolizat, însoțit de o înregistrare a unei ședințe de psihoterapie cu pacientul respectiv. Comitetul Institutului evaluează toate aceste probe, iar în cazul în care obții punctajul de trecere, ești certificat. În momentul de față există circa 80 de psihoterapeuți din întreaga lume certificați în cadrul institutului, majoritatea din SUA, iar faptul că eu, ca român, am obținut această certificare, nu face decât să mă bucure”, a declarat dr. Cosmin Popa, imediat după obținerea certificării.

Psihoterapeutul a subliniat că s-a convins încă o dată de faptul că sistemul de predare al profesorilor din SUA este unul bazat pe pragmatism și aplicabilitate clinică și că majoritatea protocoalelor, a metodelor și tehnicilor deprinse în procesul de certificare pot fi folosite eficient în tratarea unor probleme de ordin psihologic și/sau psihiatric, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate, tulburările de personalitate etc.

Doctorul a arătat că este foarte important pentru ca studenții la Medicină ai UMFST Târgu Mureș să beneficieze de informații de calitate din domeniul psihologiei clinice și al psihoterapiei validate științific și că noile informații dobândite în procesul de certificare le va include în cadrul cursurilor și a activităților practice cu studenții. (Agerpres)

Lasă un comentariu