România, locul 33 din 42 la puterea de cumpărare în Europa

Distribuie pe:

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 euro, ceea ce înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri, până pe locul 33, potrivit unui studiu referitor la puterea de cumpărare a europenilor.

“Decalajul puterii de cumpărare se adâncește. În România, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în acest an este de 7.738 euro. Asta înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri, până pe locul 33”, arată studiul GfK Purchasing Power pentru România și Europa 2023.

Chiar dacă nu au existat modificări în clasament în primele 10 județe în acest an, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din România se adâncește. Bucureștiul este clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii județului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile și economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională, potrivit sursei citate. Toate județele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Județul Prahova, clasat pe locul zece, se apropie cel mai mult de media națională, cu un venit net disponibil de 7.836 euro pe cap de locuitor, dar este încă cu aproape 1,3% peste acesta. Toate celelalte 32 de județe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate județele, sunt sub media națională.

În ansamblu, puterea de cumpărare a europenilor a crescut la 17.688 euro în 2023, însă există o diferență clară între cele 42 de țări din Europa. Astfel, în timp ce Liechtenstein, Elveția și Luxembourg au un venit net mai mare decât restul Europei, puterea de cumpărare este cea mai mică în Belarus, Kosovo și Ucraina. Principalul câștigător al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în clasamentul european, arată documentul. Liechtenstein are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 68.843 euro, de aproape 3.9 ori mai mare decât media europeană, elvețienii au 49.592 euro disponibili pentru cheltuieli pe cap de locuitor, de aproape 2.8 ori media puterii de cumpărare europeană, iar luxemburghezii au un venit net de 40.931 euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai mult de 2.3 față de media europeană.

Per total, 16 dintre cele 42 de țări examinate sunt peste media europeană. Acestea contrastează cu cele 26 de țări care au puterea de cumpărare sub media europeană, inclusiv Spania, care cu 16.449 euro pe cap de locuitor este ușor sub media europeană. La fel ca în anii precedenți, Ucraina este în continuare la coada clasamentului. Locuitorii au o putere de cumpărare de doar 2.478 euro per capita, ceea ce înseamnă exact 14% din media europeană. (Agerpres)

Lasă un comentariu