Nivelul salariilor din instituție, sub media salariului brut pe economie

Distribuie pe:

Salariații din Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș s-au alăturat DSP-urilor din țară pentru a protesta zilnic, între orele 9.00 și 11.00, până la soluționarea revendicărilor de natură salarială, acuzând un tratament salarial discriminatoriu față de alte instituții, cum ar fi Casele de Asigurări de Sănătate.

“În prezent, nivelul salariilor din Direcțiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut pe economie. Din anul 2018 nu au mai fost acordate majorări salariale nici în contextul inflației, ceea ce a condus la scăderea puterii de cumpărare cu 24,95% și, implicit, a calității vieții. Prin adoptarea Legii privind aprobarea O.G. nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, s-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate județene să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului și astfel au fost create discrepanțe semnificative între nivelurile salariale din Direcțiile de Sănătate Publică și cele din Casele de Asigurări de Sănătate. Prin acest tratament salarial diferențiat este încălcat principiul egalității în drepturi, principiul echității, iar angajații direcțiilor de sănătate publică sunt discrimi-nați, fără motive obiective, cu toate că egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție", au arătat protestatarii.

Salariații din DSP Mureș au solicitat creșterea salariilor la un nivel decent, atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual, așa cum s-au acordat astfel de drepturi altor categorii profesionale din sectorul bugetar.

“Altor categorii profesionale din sectorul bugetar le-au fost acordate drepturi salariale crescute, doar ca urmare a protestelor. Se pare că doar protestul atrage atenția asupra faptului că nivelul de trai al salariaților din sănătate publică a scăzut sub nivelul decenței și cel de pregătire profesională, aceeași salariați care au răspuns imediat și fără condiționări, în linia întâi a acțiunilor, pentru limitarea răspândirii Covid-19, lucrând ziua și noaptea, 7 zile din 7, fără concedii. Regretăm disconfortul creat persoanelor care, în această perioadă, vor avea de soluționat diverse probleme specifice activității noastre, dar vom încerca să nu întârziem totuși rezolvarea acestora", au susținut protestatarii. (Agerpres)

Lasă un comentariu