Chiropractica pe înțelesul tuturor

Distribuie pe:

Oboseala fizică, durerile musculare și ale sistemului osos aduc disconforturi în viața noastră de zi cu zi. Încercăm să mai “dregem busuiocul" cu calmante, antiinflamatoare, dar, de fapt, tratăm efectul (durerea) fără a încerca să înlăturăm cauza suferințelor noastre. Tocmai de aceea am stat de vorbă cu Vlăduț-Marin Constantin, fizioterapeut chiropractor, pentru a ne ajuta să înțelegem ce este chiropractica și cum putem să ajutăm organismul să se vindece și, de ce nu, să eliminăm disconfortul și durerea din viața noastră.

- Ce este chiropractica HVLA?

  • Chiropractica HVLA (Higth-Velocity Low-Amptitude) folosește tehnici de manipulare moderne, nedureroase și sigure față de osteopatia (osteopatia este o metodă modernă de diagnostic și tratament utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor și țesuturilor, cu tehnici manuale blânde și de mare rafinament) tradițională.

Este vorba de o abordare terapeutică individualizată, în cadrul căreia sunt evaluate în detaliu și minuțios musculatura, articulațiile și țesuturile nervoase.

Este o metodă naturală și non-invazivă care se concentrează pe sistemul nervos și sistemul musculo-scheletic, cu scopul de a restabili funcția normală a corpului.

Se folosesc tehnici manuale pentru a corecta diferitele dezechilibre ale corpului, astfel încât aceasta să poată funcționa corect și fără durere.

- Care sunt beneficiile care pot fi aduse stării de sănătate a pacientului?

  • Manevrele de chiropractică HVLA îmbunătățesc imediat durerea auto-percepută, cât și mobilitatea coloanei vertebrale.

Eliberează endorfine, neurotransmițători produși de glanda pituitară, care reprezintă un puternic CALMANT și are efect ANTIINFLAMATOR.

Este folosită cu succes în afecțiuni acute sau cronice ale organismului, cum ar fi:

* Hernii de disc

* Torticolis

* Blocaje lombare

* Entorse

* Disjuncție acromo-claviculară

* Spondiloze lombare

* Tulburări de dinamică ale aparatului locomotor

* Spondiloze cervicale

* Umăr blocat

* Lombalgii

* Asimetrii ale articulației bazinului

* Subluxații

* Cervicobrahialgii

* Nevralgie intercostală

* Lombosciatică

* Lombosacralgii

* Traumatisme articulare

* Discopatii lombare

* Cifoză

* Scolioză

* Lumbago (durere violentă la mușchii din regiunea șalelor)

* Hernie de disc / prolaps

* Sciatică (o afecțiune a nervului sciatic care se manifestă prin dureri în regiunea șalelor, cu iradieri în alte părți ale corpului, nevralgie manifestată prin dureri vii pe traiectul nervului sciatic)

* Deformări ale coloanei vertebrale

* Funcționare defectuoasă a pelvisului și a șoldului

* Dureri ale articulațiilor umerilor, coatelor, genunchilor, șoldurilor, labei piciorului, gleznei și mâinii

* Durere de cap, migrenă (durere de cap intensă, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață și /sau de vărsături)

* Accidente de sport

* Dificultăți de concentrare

Este foarte eficient și pentru persoanele care fac sport intens deoarece manevrele ajută la decontracturarea întregului corp și eliminarea eventualelor dezechilibre.

Avem pacienți care după luni întregi de vizite medicale, investigații imagistice (CT, RMN), cât și medicamentație specifică durerilor neuropate (de obicei gabapentina - Gabaran), nu au avut rezultate. S-au prezentat la noi cu dureri foarte mari, amorțeală, migrene, amețeală, simptome care au fost reduse după o singură ședință de chiropractică într-un procent foarte mare.

Am tratat cu succes inclusiv cazuri de scolioză la copii. Diferențele cauzate de scolioză prin schimbarea poziției bazinului au fost reduse aproape total cu ajutorul ședințelor de chiropractică. Rezultate care nu au putut fi obținute prin luni întregi sau ani de kinetoterapie și fizioterapie.

- De când se practică în România?

- Tehnicile HVLA au apărut pentru prima dată în America, fondatorul fiind Daniel David Palmer, în anul 1895, care a redat auzul unui pacient surd, prin manipularea coloanei cervicale.

Ulterior a migrat în Europa, inclusiv în România, după căderea blocului comunist.

La acest moment, sunt singurul din Târgu Mureș și printre puținii din România care cunoaște și folosește cu succes aceste tehnici. Iar pregătirea am făcut-o cu renumitul doctor osteopat Geovanni Bomfati.

- Care este diferența între fizioterapie, chinetoterapie și tratamentul chiropracticianului.

Există diferențe majore între cele 3 terapii?

- Fizioterapia

implică o serie de proceduri reprezentate de electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinesiotaping și terapie manuală, precum masajul.

Kinetoterapia este o terapie care folosește o varietate de exerciții fizice, mișcări active și pasive.

Chiropractica HVLA constă într-o mobilizare rapidă și constrânsă, aplicată unui segment articular, care merge dincolo de domeniul articular fiziologic (barieră), fără a depăși limita anatomică.

Se bazează pe impulsuri neuro-musculare, care deblochează structura ligamento-musculară, de la extremitate spre interiorul mușchiului. Se folosesc 24 de manevre, prin care se reușește deblocarea tuturor articulațiilor și a întregului sistem musculo-scheletal.

- Este dureroasă sau periculoasă?

  • Aceste tehnici au fost regândite de-a lungul timpului și modernizate, tocmai pentru a minimiza riscurile din timpul manevrelor, prin schimbarea timpilor presiunii exercitate, și forma tehnicilor.

Scopul principal a fost de a face ca terapia să fie mai puțin brutală și a o aduce la o formă non-invazivă și nepericuloasă față de osteopatia tradițională și, bineînțeles, de a-i crește eficiența terapeutică.

Administrate corespunzător pe segmentul unde se dorește acționat, tehnicile sunt absolut nedureroase și sigure.

Înaintea începerii procedurii, se face o evaluare minuțioasă, atât pentru a descoperi posibilele dezechilibre și modul de acțiune în funcție de necesitatea fiecărui pacient și adaptarea terapiei, dar și pentru a elimina anumite afecțiuni în care aceste manevre pot fi contraindicate.

Sfaturi și recomandări

Cele mai comune cazuri sunt de durere cervicală, provocată de activități precum:

* utilizarea calculatorului

* utilizarea telefonului mobil

* statul la birou

* condusul îndelungat

* anumite exerciții

* mișcări repetate și prelungite

* ridicarea unor obiecte grele

* alte poziții incorecte

Toate acestea provoacă o suprasolicitare a zonei cervicale, iar ca urmare apare durerea sau chiar amorțeală la nivelul mâinilor și amețeală.

Pe termen lung se poate instala rigiditatea la nivelul gâtului, apare imposibilitatea executării anumitor mișcări, durerea cronică sau acută. Spre exemplu, SPONDILOZA.

Cu trecerea timpului și odată instalată problema, managementul durerii devine mai dificil, de aceea PREVENȚIA este cel mai bun tratament și totodată cel mai puțin costisitor, până la apariția sindromului de durere cronică sau a dependenței de medicamente.

Este important să se acționeze din timp, astfel îndepărtarea factorilor declanșatori și tratarea este mai ușoară. Un alt lucru important de conștientizat de către pacient este menținerea rezultatelor obținute. Acest lucru se face prin evaluarea periodică și aplicarea manevrelor cu scop preventiv, pentru a elimina riscurile de recidivă.

- Să sperăm, dle Constantin, că acum, cei în suferință își vor învinge frica de chiropractică și vor apela cu încredere la această ramură a medicinii, pentru a-și asigura confortul și calitatea vieții.

- Vă mulțumesc și eu și, la fel, cred că este absolut necesar să înțelegem, fiecare dintre noi că, calitatea și confortul propriilor noastre vieți depind în foarte mare măsură și de noi, de alegerile și atitudinea noastră în fața afecțiunilor cu care ne confruntăm. Există metode de remediere, de vindecare, de ce să nu ne bucurăm de ele? Să auzim de bine!

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu