Ieri, în prezența Ministrului Sănătății - A fost inaugurat noul LABORATOR de Radioterapie de la Clinica de Oncologie din Târgu Mureș

Distribuie pe:

- este vorba despre o investiție de excepție cu o valoare de 18 milioane de lei

Ieri a avut loc inaugurarea Laboratorului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, în prezența ministrului sănătății, prof.univ. dr Alexandru Rafila. Evenimentul a fost urmat de o conferință de presă la care, alături de ministrul sănătății, au participat directorul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, spitalul aflându-se în subordinea acestei instituții, deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga, deputatul PSD Corneliu Florin Buicu și senatorul Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Am dorit să creștem capacitatea de tratament din cadrul Clinicii de Oncologie din Spitalul Clinic Județean Mureș. Pe lângă vechea instalație de radioterapie pe care o avem din 2002, am adus un aparat nou a cărui performanță aduce multe îmbunătățiri în tratamentul bolnavilor oncologici, prin creșterea eficienței tratamentului și nu în ultimul rând, prin creșterea siguranței și reducerea efectelor secundare ale acestor tratamente”, a spus directorul spitalului, dr. Ovidiu Gîrbovan. El a mai precizat că “această investiție nu putea avea loc fără efortul unor oameni, a unor instituții cum sunt Ministerul Sănătății care, împreună cu Banca Mondială, au derulat proiectul de modernizare a acestor rețele, Consiliul Județean, colectivul Clinicii de Oncologie și personalul administrativ al spitalului. Dacă în urmă cu doi ani, Moș Nicolae venea cu un studiu de fezabilitate, acum vine cu finalizarea acestui proiect. A fost unul din cele mai importante proiecte din mandatul meu”.

Ministrul sănătății a declarat, în cadrul conferinței de presă, că “sunt extrem de impresionat de lucrul care a fost făcut aici, la Târgu Mureș. Extrem de important este parteneriatul dintre trei instituții: Ministerul Sănătății, autoritatea locală (Consiliul Județean - n.r.) și universitatea. Aveți un mare privilegiu pentru că UMFST pregătește specialiști inclusiv în domeniul oncologiei”. Alexandru Rafila a mai spus că “șapte astfel de echipamente au fost instalate în țară. Acum sunt 3,5 aparate la 1 milion de locuitori. Ne apropiem astfel de media europeană care este de 4. Sunt echipamente care permit reducerea timpilor de expunere, au o mult mai mare precizie în terapie și sunt cuplate într-un concept integrat”.

Deputatul Dumitrița Gliga a declarat pentru cotidianul “Cuvântul liber” că “Târgu Mureșul are, astfel, unul din cele mai performante centre de radioterapie din țară, cu dotări de ultimă generație, care va eficientiza și scurta tratamentul pacienților cu afecțiuni maligne”. Ea a mai adăugat că “ideea laboratorului de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a apărut în 2017, când a fost realizat Studiului de fezabilitate. În anul 2019, Consiliul Județean Mureș a alocat suma de 1,5 milioane de lei, iar Ministerul Sănătății, suma de 4,5 milioane de lei, pentru realizarea lucrărilor. Lucrările de construcție a buncărului s-au realizat în 2019, iar în 2021 au sosit aici computerul tomograf simulator și accesoriile aferente și acceleratorul liniar cu accesoriile aferente. Pe parcursul anului 2022 au fost instalate echipamentele livrate și s-au realizat toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare funcționării echipamentelor.

În 18 octombrie 2022 a fost încheiat procesul verbal de transfer între Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, și Spitalul Clinic Județean Mureș, prin care s-au transferat echipamentele achiziționate în patrimoniul spitalului. Valoarea totală a lucrărilor pentru construirea buncărului se ridică la 5,7 milioane de lei, iar valoarea aparaturii se ridică la aproximativ 12 milioane de lei”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu