La aproape doi ani de la invadarea Ucrainei -  Occidentul trebuie să pună capăt “credințelor magice despre înfrângerea Rusiei”. UE - cel mai mare importator de petrol și gaze rusești

Distribuie pe:

Pe măsură ce Vladimir Putin se apropie de a doua aniversare a invadării Ucrainei, este greu de negat încrederea pe care o are în sine, se arată într-o analiză publicată de The Wall Street Journal (wsj.com/world/russia/its-time-to-end-magical-thinking-about-russias-defeat) sub semnătura experților Eugene Rumer și Andrew S. Weiss, de la Carnegie Endowment for International Peace.

Occidentul trebuie să pună capăt “credințelor magice despre înfrângerea Rusiei”, susțin aceștia: în contextul în care Vladimir Putin a rezistat în fața celor mai susținute eforturi ale Occidentului de a împinge Rusia afară din Ucraina, iar puterea liderului de la Kremlin a rămas la fel de solidă, SUA și aliații săi au nevoie de o nouă strategie - izolarea/reținerea. Mult așteptata contraofensivă ucraineană nu a dat rezultate care ar oferi Kievului baze solide pentru a negocia. Tulburările din Orientul Mijlociu domină mass-media, iar sprijinul bipartizan pentru Ucraina în SUA a fost înlocuit de polarizare și un congres disfuncțional, ca să nu mai vorbim de înclinațiile pro-Putin ale lui Donald Trump, favoritul republicanilor la prezindențiale.

“Nu există indicii că Rusia pierde războiul de uzură. Putin are motive să creadă că timpul este de partea lui. Economia Rusiei a fost lovită, dar nu este distrusă, iar puterea lui Putin a devenit, paradoxal, și mai mare după rebeliunea eșuată a lui Evgheni

Prigojin în iunie. Sprijinul popular în Rusia pentru război rămâne solid, iar elitele continuă să-l susțină pe Putin.

Promisiunile oficialilor occidentali de a-și revigora industriile de apărare s-au lovit de blocajele birocratice și ale lanțului de aprovizionare. Uzinele rusești de apărare și-au crescut producția, iar fabricile moștenite de la sovietici depășesc fabricile occidentale în ce privește piese atât de necesare, precum obuzele de artilerie”, notează autorii.

Pe de altă parte, volumul vânzărilor de petrol ale Federației Ruse este în creștere și, oricât ar părea de neverosimil, cel mai mare importator este Uniunea Europeană. De la începutul războiului în Ucraina, Rusia a obținut 550 de miliarde de euro din vânzarea petrolului și gazului, conform datelor publicate de Center for Research on Energy and Clean Air (Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat) citat de bucpress.eu

Principalele țări cumpărătoare sunt Germania (28 de miliarde de euro), Olanda (18 miliarde de euro) și Italia (17 miliarde de euro).

După UE, în lista principalilor cumpărători se află China, care a cheltuit peste 143 de miliarde de euro. În plus, Rusia exportă resurse energetice în India, Turcia și Coreea de Sud.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu