Ajutorul pentru motorină în agricultură va fi extins până la sfârșitul lui 2026

Distribuie pe:

Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură se prelungește cu încă trei ani, până la 31 decembrie 2026, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.

“În contextul general dificil al ultimilor ani agricoli, cauzat atât de creșterea accentuată a prețurilor la toate inputurile agricole urmare situației geo-economice dificile din zonă, cât și de incidentele de mediu manifestate, fiind de notorietate că fermierii s-au confruntat cu un deficit de apă major după doi ani de secetă, este necesar ca fermierii să fie susținuți în continuare în sensul reducerii costurilor de producție și implicit a creșterii rentabilității activităților agricole”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul.

Potrivit tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, ponderea cheltuielilor cu motorina este între 19-30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar, iar din analiza tehnologiilor cadru de cultură, cheltuielile cu lucrările mecanizate pentru a asigura înființarea culturilor, precum și verigile tehnologice pentru o cultură, reprezintă între 40-59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

“Bunul mers al sectorului agricol depinde de continuitate și stabilitate, pentru a se asigura păstrarea unor costuri de producție în limite sustenabile, iar prețul motorinei utilizate în agricultură reprezintă o componentă semnificativă a acestor costuri. Este important de precizat că prețul motorinei este influențat de evoluții ale cotațiilor mondiale ale petrolului, dar și de situația geopolitică din zonă”, explică MADR în nota de fundamentare.

În acest context, având în vedere particularitățile sectorului agricol și diversele provocări la care trebuie să facă față în prezent, precum și momentul politic și situația de conflict la granița de est a României, dar și tendințele de creștere a prețului petrolului pe burse, fermierii din România sunt puși într-o situație de vulnerabilitate pe piață, datorită costurilor de producție ridicate, care conduc către o producție obținută în condiții de eficiență economică minimă, sau chiar cu pierderi, se mai arată în document.

“Față de această situație, este absolut necesar să se continue aplicarea schemei de ajutor de stat prin care se reduc costurile de producție ale fermierilor prin reducerea accizei la motorina utilizată la lucrări mecanice în agricultură și rambursarea sumelor aferente către fermieri”, precizează MADR. (Agerpres)

Lasă un comentariu