Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Distribuie pe:

Motto: “Maica Domnului este și cauză a celor dinaintea ei, și patroană a celor de după ea, și procurătoare a celor veșnice. Ea este tema profeților, obârșia apostolilor, temelia martirilor, postamentul dascălilor. Ea este slava celor de pe pământ, desfătarea celor din cer, podoaba întregii creații. Ea este început, izvor și rădăcină a bunătăților negrăite. Ea este pisc și desăvârșire a tot ce-i sfânt”.

Sfântul Grigore Palama (1296-1359), călugăr la Muntele Athos, arhiepiscop de Tesalonic unde se află și moaștele.

* “Iisus Hristos a intrat odată într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei. Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui.

Iar Marta se silea cu multă slujire și, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotești că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i deci să mă ajute. Și răspunzând Domnul i-a zis: «Marto, Marto, te îngrijești și pentru multe te silești; Dar un lucru trebuie să știi: căci Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea».

Și când zicea Iisus acestea, o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis: «Fericit este pântecele care te-a purtat și fericiți sunt sânii pe care i-ai supt». Iar El a zis: «Așa este dar fericiți și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc»“.

Luca, cap.10, vers.38-42; 11, 27-28

***

* “Intrarea în biserică a Maicii Domnului a fost primul semn din rânduiala bunăvoinței lui Dumnezeu de a mântui neamul omenesc. Maica Domnului s-a născut prin rugăciune, a petrecut 12 ani la Templu numai în Post, în rugăciune și în neîntinată feciorie. Ea și acum se roagă împreună cu toți sfinții în bisericile noastre, pentru noi, pentru mamele și copiii noștri, pentru toți cei ce cred în Dumnezeu și iubesc poporul Lui. Ea a fost dusă la trei ani în Biserica din Ierusalim, în Biserica Domnului să se roage, să vorbească cu Dumnezeu și cu îngerii, să se îndumnezeiască, să se facă biserică vie a Duhului Sfânt, să se pregătească pentru a naște pe pământ pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii”.

Ilie Cleopa (1912-1998), duhovnic renumit, vizionar, arhimandrit, stareț, scriitor, autodidact

***

* “În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești ușă cerească, deschide nouă ușa milei tale”. Astăzi, înaintea însemnarea bunăvoinței lui Dumnezeu și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu, luminat Fecioara Maria se arată și pe Hristos mai înainte Îl vestește. Acesteia și noi cu mare glas să-i cântăm: “Bucură-te, plinirea rânduielii Ziditorului!”.

P.S. “O, Preamilostivă Stăpâna mea, nu mă lepăda pe mine, nevrednicul, ci primește această puțină rugăciune a mea din buzele mele cele întinate și o du Fiului tău și Dumnezeului nostru, Care S-a născut cu trupul din tine spre mântuirea noastră. Care pentru noi, păcătoșii, S-a răstignit și S-a îngropat și a treia zi a înviat. Deși fărădelegea mea este mai grea decât toate fărădelegile, totuși tâlharii și desfrânații, pe care Iubitorul de oameni, pentru nemăsurata lui milostivire, i-a primit și i-a miluit, îmi dau îndrăznire, și cu toate că nu te aveau pe tine mijlocitoare bună, nu le-a închis ușa milostivirii Sale. Cum să nu mă primească dar și pe mine care nădăjduiesc în ajutorul tău? Milostivește-te, deci, spre mine, Doamna mea, că poți toate câte le voiești, iar pe cele care le ceri de la Fiul tău le și iau fără îndoială, deoarece pe tine te-a făcut mijlocitoare creștinilor. Pentru aceasta pe tine te binecuvântăm și te preaînălțăm în vecii vecilor. Amin!

Cu dragoste creștină, preot ortodox român ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu