Consumul de antibiotice este foarte mare în România. Medicii avertizează că nu tratează infecțiile respiratorii

Distribuie pe:

Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere, iar românii au obiceiul de a se trata cu antibiotice, deși nu sunt necesare. 40% dintre adulții din țara noastră au luat antibiotice pentru o infecție respiratorie, arată datele unui studiu.

Iar în 90% din cazuri nu sunt eficiente, spun specialiștii care trag un nou semnal de alarmă să nu decidem singuri să luăm antibiotice.

“Sunt foarte mulți pacienți români care iau antibiotice de la vecini sau de la prieteni, fără a se informa dacă acel antibiotic ar fi potrivit. Acesta e un obicei păgubos. În ceea ce privește tratamentul infecțiilor respiratorii, acestea sunt virale, nu vor răspunde la tratament antibiotic, motiv pentru care tratamentul este cu antiinflamatorii, antitermice, antipiretice, vitamine”, a declarat Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societății Române de Rinologie, preluat de Spotmedia.ro.

Pentru că datele arată un consum mult prea ridicat de antibiotice, autoritățile și societățile medicale vor să stabilească protocoale terapeutice pentru tratamentul infecțiilor respiratorii, dar și un program care să controleze mai bine cum sunt eliberate antibioticele.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, afirmă că, anul trecut, peste 4,2 milioane de români asigurați au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic, iar la acest număr se adaugă persoanele care au primit tratament cu antibiotic în spitale sau cu rețetă simplă.

“Suplimentar, mai există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că, dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este, de fapt, mult mai mare”, a scris Baciu pe Facebook.

Lasă un comentariu