1 Decembrie în Alba Iulia: Paradă cu peste 1.000 de militari

Distribuie pe:

Peste 1.000 de militari, jandarmi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari, dar și militari polonezi și francezi vor participa la parada militară care va avea loc vineri, de Ziua Națională a României, la Alba Iulia.

De asemenea, vor fi 14 detașamente de defilare cu mijloace terestre (complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU etc.), cărora li se va alătura și tehnică de luptă din Polonia și Franța.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Divizia 4 Infanterie “Gemina”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în Alba Iulia vor avea loc joi și vineri manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparținând structurilor din sistemul național de ordine publică și siguranță națională.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, miercuri și joi se vor desfășura repetiții și antrenamente generale în zona Bulevardului “1 Decembrie 1918”.

Conform comunicatului menționat, joi vor fi ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele lui I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria. Totodată, la arborarea Drapelului Național al României în Piața Tricolorului va fi prezent un detașament de onoare constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie “Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.

Vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 14.15, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii, unde detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu “Apulum”.

Începând cu ora 15.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 16 detașamente de defilare pe jos (peste 1.000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu “Apulum”/ Brigada 10 “Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere “Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba, Centrului Chinologic “Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba Iulia a organizației Crucea Roșie Română.

De asemenea, vor fi și 14 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română).

La paradă vor participa și elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”, avioanele IAR-99 ȘOIM ale Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și avioane C-130 Hercules ale Bazei 90 Transport Aerian Strategic “Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu”, se menționează în comunicat.

De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocate în Cincu.

Cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în Alba Iulia a avut loc în 2018, la “Centenarul Unirii”, când au defilat peste 1.600 de militari, precum și în jur de 150 de mijloace tehnice. (Agerpres)

Lasă un comentariu