1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorită cum se cuvine în Târgu Mureș și în județ

Distribuie pe:

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, din Târgu Mureș, au debutat încă de la primele ore ale dimineții cu o expoziție de tehnică militară. În Piața Trandafirilor au fost prezenți cu standuri și tehnică militară cei din Armata Română, Jandarmerie, Poliție, Pompieri și Poliția Locală. A fost punctul principal de atracție pentru cei mici care, alături de părinții lor, înainte de a își ocupa locurile pentru a urmări ceremonialul militar, au vizitat standurile cu arme și echipamente militare, polițienești sau pentru salvarea de vieți omenești.

Ceremonia militară a debutat la ora 11.00, în Piața Victoriei. A avut loc un Te Deum, discursul istoricului Cornel Sigmirean urmat de cel al oficialităților: primarul Soós Zoltán, președintele Consiliului Județean, Peter Ferenc, și al prefectului județului Mureș, Ciprian Dobre. La ceremonie au fost prezenți și alți oficiali, deputatul Dumitrița Gliga, directori ai instituțiilor deconcentrate din județ, veterani de război, preoți și dascăli. Au avut loc depuneri de coroane, iar apoi, mult așteptata defilare militară. Aceasta a fost urmată de parada costumelor populare.

Seara, pe scena din Piața Victoriei au avut loc spectacole susținute de Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul”, Ovidiu Furnea și Ina Todoran, Anca Branea, Ioan Dordoi, Mihaela și Ciprian Istrate, Veta

Biriș. Miile de târgumureșeni prezenți în centrul orașului au întîmpinat militarii care au executat “Retragerea cu Torțe”, iar apoi au asistat la concertele susținute de formațiile Timpuri Noi, Iris Cristi Minculescu și Valter & Boro.

Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României au avut loc și în Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș, Ungheni, Sărmașu, Deda, Cristești sau Corunca.

Spicuiri din discursul primarului Soós Zoltán

“1 Decembrie nu este numai ziua de naștere a unei națiuni moderne - este o zi care înseamnă diversitate culturală, înseamnă acceptare și respect reciproc. Am spus-o și cu alte ocazii: valoarea locului o dau oamenii! Numele orașului nostru este recunoscut și peste granițe, grație măreției și rezultatelor deosebite ale unor merituoși medici, sportivi, cercetători, oameni de afaceri, dar și specialiști din alte domenii. Azi, gândul meu se îndreaptă și către toți cei care ne reprezintă peste granițe, dar care nu au uitat de faptul că acasă este Târgu Mureșul! (...)

Municipiul Târgu Mureș se află, de 3 ani de zile, în reconstrucție! Știu că mulți dintre dumneavoastră sunteți nemulțumiți de blocajele în trafic, de traficul de mare tonaj care tranzitează urbea noastră, de lipsa locurilor de parcare și lista poate continua... Am și eu luciditatea de a observa toate acestea, însă știu că lucrurile nu se pot realiza peste noapte și mi-am asumat acest lucru! Orașul nostru trebuie să țină pasul cu țara: avem nevoie de drumuri bune, avem nevoie de spații verzi, de parcări, de centuri ocolitoare, de transport public modern, de stații noi, de piețe modernizate sau iluminat public modern - dar toate acestea se realizează cu deranj! (...)

Îndemnul meu, în această zi cu o deosebită semnificație, este să ne respectăm, să ne autodepășim și să ne implicăm ca acest oraș și această comunitate să se dezvolte și să reflecte cu mândrie sentimentul de “acasă” pentru noi, toți - pentru că acasă cu toții revenim de fiecare data, cu mult drag! “

Spicuiri din discursul prefectului Ciprian Dobre

“1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri și sărbătoarea Patriei noastre unite. Este o zi în care cinstim deopotrivă trecutul nostru ca națiune, dar și pe cei care, prin sacrificiul lor, au clădit România de care ne bucurăm cu toții astăzi. (...)

Să reflectăm, pentru câteva clipe, la anul pe care județul Mureș l-a traversat: un an în care am reușit să trecem de o criză energetică ce a amenințat întregul mapamond, un an care ne-a demonstrat că pacea este o noțiune relativă și că toate națiunile trebuie să fie pregătite pentru pace, iar cei care se pregătesc cel mai bine pentru pace pot evita războiul...

În ceea ce privește județul nostru, cred că 2024 trebuie să fie un an al unității și nu al dezbinării.

Cred, în egală măsură, că responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi și vom putea face loc și în administrație competenței și integrității. Cred că de Ziua Națională putem vorbi deschis și despre provocările orașului nostru și ale județului nostru... și să afirmăm cu mult curaj că Târgu Mureșul are nevoie de o centură ocolitoare, cartierul Unirii, Sâncraiul, Sântana au nevoie de un nou pod peste râul Mureș pentru că un singur pod nu poate asigura trecerea la ore de vârf a peste 40.000 de mureșeni, copiii au nevoie de campusuri școlare moderne, iar noi, toți de o asistență socială și de sănătate mai bună.

Pentru sănătatea din județul Mureș am reușit să aducem la noi acasă, împreună cu profesorul Horațiu Suciu, peste 100 milioane de euro pentru a construi noul Institut al Inimii. (...)

Am depus eforturi în fiecare localitate din județul Mureș și am investit din bani publici în cel puțin un proiect în fiecare localitate din acest județ... peste 1.300 km de drum, apă și canalizare.

Adică... distanța de la Târgu Mureș la Constanța... dus-întors.

De asemenea, de Crăciun, Autostrada până la Cluj va fi dată în funcțiune, iar cetățenii de pe Câmpia mureșeană vor avea apă potabilă. (...)

Precum spunea Brătianu... «avem în mână viitorul țării noastre». Așadar, dragi mureșeni, să ne îngrijim de prezent pentru un viitor mai bun”.

Lasă un comentariu