Proiect: Distanța dintre farmacii, minimum 500 de metri!

Distribuie pe:

Pentru a reduce densitatea mare de farmacii din anumite zone, la secretariatul Senatului a fost depus un proiect de modificare a Legii farmaciei (nr. 266/2008), în sensul introducerii avizului de funcționare obligatoriu acordat de Colegiul Farmaciștilor din România, prin colegiile farmaciștilor teritoriale pentru funcționarea farmaciilor comunitare.

Totodată, propunerea legislativă vizează și introducerea unei reglementări care prevede ca, în mediul rural și urban, distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare să fie de cel puțin 500 de metri în aceeași localitate, precum și înființarea acestora prin raportare la numărul locuitorilor din localitate, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică.

În legislația actuală, la înființarea unei farmacii comunitare se ia în calcul factorul demografic, astfel: în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe și localități, o farmacie la 4.000 de locuitori.

Pe lângă acest criteriu, noul proiect prevede că “distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeași localitate, atât în mediul urban, cât și în mediul rural”.

În plus, conform viitoarei legi, farmaciile comunitare nu vor mai putea funcționa doar pe baza autorizației emise de Ministerul Sănătății (așa cum se întâmplă în prezent), ci și a avizului de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România:

“Inspecțiile în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, mutarea punctului de lucru cu destinație de unitate farmaceutică, înființarea oficinelor comunitare rurale ori sezoniere, precum și cele de reorganizare a spațiului unităților farmaceutice se efectuează de către personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, de regulă farmacist, și de către personalul de specialitate împuternicit din cadrul colegiului farmaciștilor județean sau al municipiului București”.

În opinia inițiatorilor, actualul proiect de lege are rolul de “a împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial. Situațiile de monopol al pieței comerțului sanitar afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților, dar și interesele farmaciștilor”. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu