Cameră: Produsele românești să fie etichetate cu denumirea “De Origine România - DOR”

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea “De Origine România - DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească și îndeplinesc anumite condiții.

Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară “De Origine România - DOR”, la care să aibă acces producătorii și procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziționat este realizat pe teritoriul României și fabricat din materii prime de origine românească.

Potrivit celor adoptate, legea instituie schema de certificare voluntară “De Origine România - DOR” pentru susținerea activităților de promovare a produselor agroalimentare românești.

Schema se va aplica cu respectarea procedurii de notificare prevăzută în Directiva (UE) 2015/1535 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale.

De asemenea, schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească și care respectă cerințele prevăzute în lege.

Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:

a) în cazul produselor neprelucrate, producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul, în cazul vacilor, ovinelor și caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;

b) în cazul cărnii, aceasta trebuie și să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate pe teritoriul României;

c) în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie și să fie obținute de la animale crescute pe teritoriul României;

d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conținutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Actul normativ mai prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va înființa, în acest sens, un Registru național al Schemei de Certificare Voluntară “De Origine România” - document în format digital cu toți beneficiarii care au obținut certificatul DOR.

Pentru a beneficia de această schemă, solicitanții trebuie să transmită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde: atestat de producător; caiet de sarcini care să conțină fotografia și caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar, ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic; cerere tip de certificare voluntară “De Origine România - DOR”; declarație pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar; declarație pe proprie răspundere privind arealul în care se produce și/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea și înregistrarea; lista produselor pentru care se solicită certificarea și înregistrarea; numărul autorizației sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locația în care se produc și/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea și înregistrarea.

Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul “De Origine România - DOR”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va desemna reprezentanți pentru verificarea periodică a respectării cerințelor schemei de către beneficiari, care vor încheia un proces-verbal în acest sens.

Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în țară și în străinătate a schemei de certificare voluntară “De Origine România - DOR”.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

Camera Deputaților este for decizional. (Agerpres)

Lasă un comentariu