Pensiile pe luna mai vor ajunge înainte de Paști

Distribuie pe:

Guvernul a decis, joi, că pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale, iar Casa de Pensii va vira banii până în 30 aprilie către Poșta Română și bănci. Șeful Poștei spune că, în funcție de când primește banii, va decide dacă poștașii vor munci în zilele libere pentru a duce pensiile.

Valoarea totală a pensiilor se ridică la 9,33 miliarde de lei.

La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii a inițiat un proiect de hotărâre de guvern și un memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale.

Iar “Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, anunță Ministerul Muncii.

Casa Națională de Pensii va vira până în 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale cu care are încheiate convenții pentru plata acestor drepturi.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de guvern, că este un gest firesc de respect față de seniorii României.

Directorul general al Poștei, Valentin Ștefan, spunea ieri că poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care primește banii de la Guvern.

“Răspunsul scurt este «da, până de sărbători putem livra pensiile». Acum să vă dau câteva detalii… Data de 2 mai este zi lucrătoare. În companie vom lucra. În doilea rând, noi avem capacitatea logistică de a duce pensiile până de sărbători. Acum, depinde când ne intră banii în conturi de la Casa Națională de Pensii, de la Trezorerie, de la Ministerul Muncii. Există un întreg flux administrativ acolo.

În funcție de când vom primi banii, vom ști dacă vom ruga salariații să vină să lucreze în zilele libere sau nu, fie că vorbim de 1 Mai fie că vorbim de 3.

De principiu, dacă ne ajung banii mai târziu, am avea nevoie de o singură zi nelucrătoare în care să-i chemăm la muncă să distribuie pensiile, dar deocamdată nu putem veni cu un răspuns clar, pentru că nu știm când ne intră banii în conturi. Dacă ne intră din timp, nu e nevoie; dacă ne intră mai târziu, va trebui să ne mobilizăm și mai bine”, a spus Valentin Ștefan, citat de Agerpres.

El a explicat că Poșta primește de obicei banii de pensii cu câteva zile înainte de data de 1 a lunii. În aceste condiții, dacă banii vor intra în conturi vineri, 26 aprilie, pensiile vor putea fi livrate beneficiarilor mai repede. Chiar dacă sumele intră luni, toate pensiile pot fi duse până de sărbători, a dat el asigurări.

Aproximativ 14.000 de angajați ai Poștei sunt implicați în distribuirea de pensii, din care 10.000 sunt poștași.

Lasă un comentariu