Ilarie Gh. Opriș, premiat de Academia Română

Distribuie pe:

Pentru remarcabila activitate editorială și pentru donația de carte făcută Academiei Române, președintele de onoare al A.A.P. Mureș, Ilarie Gh. Opriș, directorul Asociației Culturale “Sfântul Gheorghe”; Editura “Cronica Mureșeană” de la Sângeorgiu de Mureș, a primit, zilele trecute, diploma “Distincția culturală” de la Academia Română, în festivitatea desfășurată în Aula celui mai înalt for de știință și cultură din țara noastră.

Laudatio a fost prezentat de academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a spus, printre altele: “Se acordă diploma «Distincția culturală» domnului Ilarie Gh. Opriș, directorul Asociației Culturale «Sfântul Gheorghe», directorul Editurii «Cronica Mureșeană» de la Sângeorgiu de Mureș, pentru întreaga activitate remarcabilă, pentru activitate editorială și mulțumește pentru donația de carte făcută Bibliotecii Academiei Române”.

În cadrul festivității de acordare a premiilor Academiei Române pentru anul 2021, președintele Ioan-Aurel Pop a menționat că “aceste distincții se acordă pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul vieții. Premiile de debut se acordă de alte instituții, de alte entități, pentru acesta, premiile oferite de Academie sunt foarte importante”.

În continuare, cuvintele de Laudatio au fost rostite de conducătorii secțiilor din domenii diverse, de la filologie-literatură, științe istorice și arheologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte plastice, teatrale și muzicale, arhitectură până la medicină, economie, matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, sociologie, științe juridice, silvicultură, științe tehnice și tehnologia informației, etnografie și folclor.

Felicitări domnului Ilarie Gh. Opriș!

Aristotel BUNESCU

Diplome “Distincția Culturală” au primit și Prof. univ. dr. Valentina Vasile, director al Institutului de Economie Națională, pentru promovarea culturii românești și valorilor din perioada brâncovenească; Prof. dr. Alexandru Ioan Herlea, președintele Asociației “La Maison Roumaine” de la Paris, pentru anii de muncă în folosul culturii românești; Alexandru-Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale “Bartoc”, pentru excepționala activitate de promovare a istoriei tehnicii și culturii românești; Dr. Eugen Nicolae, directorul Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei, pentru rodnica activitate în domeniul arheologiei; Dr. Gheorghe Mănucu-Adameșteanu, fost muzeograf la Muzeul Municipiului București, pentru rodnica activitate în domeniul arheologiei; Ordinul Militar de România, pentru contribuții aduse la promovarea identității naționale. (B.B.)

Lasă un comentariu