Rafinamentul muzicii baroce

Distribuie pe:

Concertul din seara de 7 decembrie 2023, de la Filarmonica târgmureșeană, a fost dedicat compozitorului Johann Sebastian Bach, uriașul compozitor care a marcat apogeul Barocului muzical, cu un program interpretat de Orchestra Simfonică într-o formă mai restrânsă, de tip cameral.

În dublă ipostază de dirijor și solist la clavecin, concertul a fost condus de maestrul Nicolae Moldoveanu, din Elveția, născut la Hunedoara, un muzician complex, violonist, pianist și organist. Consacrat ulterior artei dirijorale a fost îndrumat de personalități precum Sergiu Celibidache, Ilya Musin, Sir Colin Davis s.a. Palmaresul său cuprinde o listă impresionantă de colaborări cu cele mai prestigioase orchestre de pe mapamond, ca Filarmonicile din Basel, Zürich, Berlin, BBC Philarmonic, Stockholm, Johannesburg, Melbourne, Copenhaga, Oslo, Toronto.

Publicului iubitor de muzică barocă i s-au oferit Concertele Brandenburgice, nr. 3 și nr. 4, ambele în Sol major și nr. 6, în Si bemol major.

Soliștii care s-au “întrecut” cu orchestra au fost tineri talentați, interpreți cu activitate concertistică marcantă, având totodată și experiență ca parteneri de muzică de cameră. Între aceștia s-a distins Roxana Oprea, o violonistă valoroasă, cu excelente calități de virtuozitate instrumentală, dar și de stăpânire a ansamblului, ea fiind concert maestra orchestrei târgumureșene, cu un mare aport la reușita acestui concert.

O impresie deosebită a produs flautista Sándor Ágnes Klára, membră a aceleiași orchestre, prin acuratețea emisiei și cantabilitatea interpretării. Remarcabilă a fost și execuția muzicală a celui de al doilea flautist, Portik Henrik.

Într-un frumos dialog, de colaborare sonoră echilibrată, s-au lansat și violistele Barabás Boróka și Kardos Margit, membre ale aceluiași ansamblu mai sus menționat, ca apoi, orchestra să încheie seara în acordurile Suitei pentru orchestră nr.4 în Re major, ce ne-a purtat în atmosfera fastuoasă a curților princiare din secolul al XVIII-lea.

Seria manifestărilor culturale la Filarmonica târgmureșeană continuă cu Festivalul “Musical Celebration of Christmas”, care se desfășoară între 7-21 decembrie, în parteneriat cu TVR Târgu-Mureș și Erdélj TV, următorul eveniment din cadrul acestuia fiind programat în 8 decembrie, ora 19:30, cu Recitalul de orgă susținut de Nicolae Moldoveanu.

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu