ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Papa Francisc: Migranții sunt chipuri și nu numere”

Migranții sunt oameni, nu numere, și trebuie îmbrățișați și însoțiți pe drumul lor spre integrare, a declarat papa Francisc, transmite agenția ANSA.

Gestionarea fluxurilor de migrație nu este o sarcină ușoară “pentru că încredințează în grija voastră persoane rănite și vulnerabile, care sunt adesea rătăcite și care se recuperează în urma unor traume teribile”, a declarat papa în timpul audienței sale cu prefecții italieni.

“Sunt chipuri și nu numere - oameni care nu pot să fie pur și simplu clasificați, ci care trebuie îmbrățișați; frați și surori care trebuie îndepărtați de tentaculele organizațiilor criminale, în stare să speculeze fără milă pe seama neșansei lor”, a adăugat suveranul pontif.

“Știm despre centrele de detenție din unele țări nord-africane, în care cei care vor să vină în Europa sunt tratați ca sclavi, torturați și chiar uciși”, a continuat papa.

“Aveți sarcină dificilă de a organiza primirea lor ordonată, bazată pe integrare și inserție constructivă în structura locală” și, în același timp, “de a asculta teama și tensiunile care pot apărea în rândul locuitorilor”, a spus papa Francisc.

Suveranul pontif a adăugat că prefecții “nu pot fi lăsați singuri”. “E nevoie să fim atenți: migranții trebuie să fie primiți, însoțiți, susținuți și integrați”, a continuat el. “În lipsa acestui drum spre integrare, există un pericol”, a concluzionat liderul de la Vatican.

Franța anunță un plan împotriva traficului de ființe umane pentru prostituție și cerșetorie forțată

Guvernul Franței a anunțat luni un nou plan de combatere a exploatării și traficului de ființe umane, cu o componentă specifică în vederea Jocurilor Olimpice care vor fi găzduite anul viitor la Paris, informează AFP.

“Momentele de bucurie”, cum ar fi competițiile olimpice, sunt totodată unele “care fac să prospere rețelele de orice tip, în special cele de prostituție, dar și cele de muncă forțată, de cerșetorie forțată”, a arătat Berangere Couillard, ministru pentru egalitatea între femei și bărbați.

Ea a dat detalii despre măsurile care vor fi luate; în special, va fi instituit un dispozitiv de asistență pentru cei care oferă servicii de cazare cum ar fi cele de pe platforma Airbnb. De asemenea, în toate locurile unde se vor desfășura probele olimpice se va asigura o cooperare între magistrați, poliție și asociații.

Principala idee a noii strategii pentru perioada 2024-2027 este însă crearea unui mecanism național de identificare, orientare și protecție. În acest scop va fi efectuat în curând un studiu de fezabilitate finanțat cu circa 20.000 de euro, un instrument apreciat de Couillard ca “indispensabil pentru asigurarea unei cooperări efective a actorilor și o depistare mai bună a situațiilor de trafic, cât mai devreme posibil”.

În Franța au fost identificate anul trecut 4.363 de victime ale traficului de ființe umane, din care 2.994 au primit asistență din partea asociațiilor competente. Statisticile arată în 76% din cazuri de exploatare a avut loc prin prostituție, 94% din victimele respective fiind femei; în 15% din cazuri a fost vorba de exploatare prin muncă, 7% din victime au fost obligate să comită infracțiuni, iar 2% să cerșească.

“Sunt drame ascunse, invizibile, care totuși au loc sub ochii noștri”, “situații atât de cumplite încât sunt greu de privit”, a subliniat Roxana Mărăcineanu, secretar general al misiunii interministeriale pentru combaterea traficului de ființe umane. “Cum să ne imaginăm că o adolescentă de vârsta fiicelor noastre poate fi supusă mai multor acte sexuale pe zi, la ordine date după bunul plac de proxeneți?”, a spus fosta înotătoare și membră a guvernului francez. “Cum să inversăm imaginea tinerilor care fură din buzunare și să înțelegem că sunt victimele infractorilor?”

În Franța se va înființa și un observator național, care va beneficia de statistici publice și anchete pe teren pentru a stabili dacă este vorba despre “o stare de amenințare regulată”.

Israel-Hamas - Adunarea Generală ONU se pregătește să ceară încetarea focului în Gaza

Adunarea Generală a ONU se pregătește să ceară marți o încetare umanitară imediată a focului în conflictul de două luni dintre Israel și Hamas, după ce Statele Unite au respins o astfel de măsură în Consiliul de Securitate, relatează Reuters.

Nicio țară nu are drept de veto în Adunarea Generală, formată din 193 de membri și care urmează să supună la vot un proiect de rezoluție ce reia limbajul textului blocat săptămâna trecută de Statele Unite în Consiliul de Securitate format din 15 membri.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică și reflectă opiniile globale asupra războiului din Fâșia Gaza, în timp ce autoritățile sanitare din enclava palestiniană condusă de Hamas spun că numărul morților în urma ofensivei Israelului a depășit 18.000.

Votul Adunării are loc la o zi după ce 12 emisari ai Consiliului de Securitate au vizitat partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul loc pe unde ajutor umanitar limitat și livrări de combustibil au trecut în Gaza. Statele Unite nu au trimis un reprezentant în această vizită.

“Cu fiecare pas, SUA par mai izolate de curentul principal al opiniei ONU”, a declarat Richard Gowan, director pentru Națiunile Unite la International Crisis Group.

Statele Unite și Israelul se opun încetării focului considerând că ar fi numai în beneficiul Hamas. Washingtonul sprijină, în schimb, pauze în lupte pentru a proteja civilii și a permite eliberarea ostaticilor luați de militanții palestinieni în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

În octombrie, Adunarea Generală a cerut “un armistițiu umanitar imediat, durabil și sustenabil care să conducă la încetarea ostilităților”, într-o rezoluție adoptată cu 121 de voturi pentru, 14 împotrivă - inclusiv SUA - și 44 de abțineri.

Unii diplomați și observatori prevăd că votul de marți va obține un sprijin mai mare.

“Dinamica este diferită de cea din octombrie. Durata și intensitatea operațiunilor Israelului în Gaza i-au lăsat pe mulți membri ONU convinși că o încetare a focului este esențială”, a spus Gowan.

Israelul bombardează Gaza din aer, a impus un asediu și a lansat o ofensivă terestră ca represalii pentru un atac din 7 octombrie al Hamas despre care el spune că a ucis 1.200 de persoane și 240 au fost luate ostatici.

Proiectul de rezoluție a Adunării Generale care va fi supus la vot marți cere de asemenea eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor și ca părțile în conflict să respecte dreptul internațional, în special în ceea ce privește protecția civililor.

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor și Națiunile Unite au lansat avertismente disperate cu privire la situația umanitară în enclava de coastă, unde sute de mii de persoane suferă de foame. (Agerpres)

Lasă un comentariu