Vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare

Distribuie pe:

Manifestarea gripei aviare începe toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa, iar țările care detectează boli animale periculoase (precum porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă) sunt obligate să avertizeze în cel mai scurt timp Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), dar și să trimită rapoarte de evoluție.

La nivelul Uniunii Europene, Franța este prima țară care a demarat campanie națională de vaccinare împotriva gripei aviare. Pentru a opri răspândirea unui virus care a ucis zeci de milioane de păsări în Uniunea Europeană anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare pentru păsările care trăiesc în zone cu risc ridicat de transmitere, informează Reuters.

“Vaccinarea preventivă este strategia optimă de vaccinare pentru a reduce numărul de focare și durata epidemiei și ar trebui efectuată în rândul speciilor cele mai susceptibile la infecție și în zonele cu cel mai mare risc de transmisie”, se arată în opinia științifică a EFSA, publicată pe site-ul propriu. Conform aceleiași surse, vaccinarea ar trebui să fie complementară altor măsuri preventive și de control, cum ar fi monitorizarea infecțiilor, detectarea și biosecuritatea anticipată.

EFSA a primit din partea Comisiei Europene o solicitare privind analiza vaccinurilor disponibile împotriva gripei aviare, a eficienței lor împotriva virusurilor, dar și să analizeze diferite scheme de vaccinare pentru a ajuta statele membre să ia o decizie cu privire la strategiile lor de vaccinare atunci și dacă va deveni necesară.

Focare de gripă aviară au fost confirmate în Bulgaria, Ungaria, dar și în România (în rândul păsărilor de curte), potrivit Reuters.

B.V.B.

Lasă un comentariu