Cum gestionăm stresul de sărbători

Distribuie pe:

Pe lângă bucuria și nerăbdarea cu care așteptăm sărbătorile, mai ales cele de iarnă, simțim și stări depresive, cauzate de stres crescut și oboseală, așteptări nerealiste, supracomercializare și incapacitatea de a ne conecta cu cei dragi.

Despre cum apare anxietatea în jurul sărbătorilor, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, citat de dcnews.ro, afirmă: “Cultura noastră și așteptările prea mari, la care se adaugă expunerile din social media pline de imagini de sărbătoari și oameni fericiți, cadouri, zâmbete și voie bună, ne fac să credem că toți din jurul nostru sunt mai iubiți și mai împliniți alături de familie și persoana iubită, în timp ce noi nu ne regăsim în acest peisaj perfect”.

Cauze

Totodată, specialistul consideră că presiunea de a crea sărbători perfecte și compararea cu ceilalți, care întotdeauna par să se bucure mai mult de această perioadă, pot duce la sentimente de inadecvare sau de izolare. În plus, cheltuielile mari pentru cadouri, decoruri, mâncare și alte activități pot amplifica îngrijorarea financiară, iar unii oameni pot resimți tristețe sau depresie din cauza amintirilor dureroase legate de sărbătorile din trecut sau din cauza pierderilor personale.

Simptomele stresului și depresiei în timpul sărbătorilor includ sentimente persistente de tristețe sau disperare, izolare socială, iritabilitate crescută, tulburări de somn și schimbări în apetit, iar aceste simptome afectează în mod semnificativ calitatea vieții în această perioadă festivă.

Soluții

Din fericire, există modalități eficiente de a gestiona aceste stări, prin stabilirea unor așteptări realiste, planificarea și organizarea, dar și stabilirea unor limite sănătoase. Comunicarea deschisă cu cei dragi sau cu un specialist în sănătate mintală și menținerea unei rutine sănătoase pot contribui, de asemenea, la gestionarea acestor emoții.

Stabilește așteptări realiste - Încearcă să nu te agăți de ideea nerealistă de a avea “sărbătorile perfecte”. Viața reală nu seamănă, aproape niciodată, cu reclamele. A avea așteptări mari de la perioada vacanței doar pune o presiune suplimentară asupra ta și asupra oamenilor din jurul tău.

Planifică și organizează - Stabilește un buget pentru sărbători și începe cumpărăturile din timp, astfel încât să nu cumperi în grabă și impulsiv. Cumpărăturile online te pot ajuta să eviți aglomerația și să reziști tentației de a cumpăra în panică.

Spune nu fără teamă - Nu te suprasolicita cu evenimente sociale. Ține cont de propriile nevoi și alege doar activități care te încarcă de energie.

Limitează presiunea social media - Dacă observi că ceea ce vezi publicat pe rețelele de socializare îți creează stări de anxietate și nemulțumire, limitează timpul pe care îl petreci online.

Menține o rutină sănătoasă - Exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și somnul adecvat pot contribui la o stare de bine.

“Nebunia cu petrecerile, cadourile, cumpărăturile sau condițiile sociale în perioada sărbătorilor pot duce la depresii. Amintește-ți de adevăratul sens al sărbătorilor. Nu lua lucrurile prea în serios și reamintește-ți că această perioadă a anului este despre liniște, dragoste, bucurie și despre un timp minunat petrecut cu cei dragi”, recomandă expertul Eugen Popa. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu