Zborul inaugural al noii rachete Vulcan Centaur, amânat pentru 8 ianuarie

Distribuie pe:

Decolarea inaugurală a unei noi rachete americane, Vulcan Centaur, a fost amânată pentru data de 8 ianuarie, a anunțat joi șeful grupului industrial ULA, responsabilă de dezvoltarea acestui vehicul a cărui primă misiune ar urma să contribuie la ambițiile selenare ale Statelor Unite, transmite AFP.

Amânarea lansării, prevăzută inițial pentru ajunul Crăciunului, a fost cauzată de unele probleme de ultim moment.

CEO-ul ULA, Tory Bruno, a precizat, însă, pe rețeaua X, că o repetiție generală desfășurată în ultimele zile pe rampa de lansare a decurs “foarte bine”.

Racheta va transporta, printre altele, cenușa unor personalități din serialul “Star Trek”, dar și un modul de aselenizare al companiei americane Astrobotic, care ar putea deveni prima companie privată ce reușește o asolizare controlată pe Lună - și prima navă spațială americană care va realiza o alunizare după încheierea programului Apollo.

“Este, într-un fel, un prim pas uriaș în campania Statelor Unite și a tuturor aliaților noștri de a reveni pe Lună, în cele din urmă cu oameni”, a declarat Tory Bruno într-un interviu acordat AFP săptămâna trecută.

Pentru acest prim zbor, “este deja îndrăzneț să ai o încărcătură, cu atât mai mult una care să ajungă pe Lună”, a remarcat el. “Dar am vrut să facem ceva măreț și, bineînțeles, avem mare încredere în conceptul rachetei noastre”, a adăugat Bruno.

Lansarea acestei misiuni, denumită Cert-1, urmează să aibă loc de la Cape Canaveral, în Florida.

În ultimele zile, la Cape Canaveral au avut loc repetiții generale pentru această misiune. Câteva probleme “de rutină” au survenit la sistemele de la sol în timpul primului test, a scris Tory Bruno pe rețeaua X. Aceste probleme au obligat echipele să relanseze operațiunea câteva zile mai târziu.

În pofida succesului înregistrat, aceste întârzieri au făcut ca ferestrele de lansare din decembrie să fie ratate, următoarea oportunitate fiind la 8 ianuarie.

Misiunea constă în transportarea cenușii sau a ADN-ului a zeci de persoane, printre care cele ale creatorului “Star Trek”, Gene Roddenberry, ale soției sale și ale unor actori din celebrul serial, în baza unui parteneriat încheiat cu Celestis, o companie specializată în “zboruri spațiale comemorative”.

După ce va trimite modulul selenar Astrobotic pe traiectoria spre Lună, treapta superioară a rachetei va fi plasată pe o orbită heliocentrică.

La bord se va afla, de asemenea, un recipient cu mostre ADN ale directorului general Tory Bruno. “Cine nu și-ar dori să meargă în spațiu alături de cinci oameni din «Star Trek»?”, a declarat el entuziasmat.

Vulcan Centaur urmează să înlocuiască lansatoarele Atlas V și Delta IV ale ULA și va putea transporta până la 27,2 tone pe orbita joasă a Pământului, o încărcătură comparabilă cu cea a rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX. (Agerpres)

Lasă un comentariu