Târgu Mureș, Oraș Martir

Distribuie pe:

În decembrie 1989, regimul comunist din România a căzut în urma revoluției începute la Timișoara și continuate la București. În același an, și în alte țări din Europa Centrală și de Est, regimurile comuniste au fost înlăturate. În țara noastră, trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut prin violență, iar conducătorii vechiului regim au fost executați. Între 16 și 20 decembrie 1989 au avut loc evenimentele numite “Revoluția de la Timișoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în București, când demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității și au ridicat o baricadă în fața dispozitivului de intervenție.

În 21 decembrie, târgumureșenii au ieșit în stradă și au înfruntat gloanțele. Nimic nu i-a mai putut opri, chiar dacă în acea zi căderea regimului nu era sigură. Muncitorii de la Imatex, cărora li s-au alăturat cei din alte fabrici, au mărșăluit spre centru orașului cu toată opoziția miliției. Pe traseul munitorilor înspre Comitetul Județean (Palatul Administrativ care acum găzduiește Prefctura și Consiliul Județean) s-a încercat oprirea și dispersarea coloanei în patru puncte: la ieșirea din întreprinderea Metalotehnica, dispozitivul fiind depășit după lupte corp la corp, în dreptul gării CFR, unde un puternic dispozitiv de represiune era condus de către secretarul P.C.R. Ion Movilă și de care revoluționarii nu au putut trece (cu excepția a câtorva persoane), astfel încât coloana a fost nevoită să urce spre cartierul Dâmbu. Un al treilea dispozitiv depășit după lupte corp la corp a fost plasat în zona restaurantului Furnica, iar cel mai puternic dispozitiv întâlnit a fost la intrarea în centrul orașului, în zona Palatului Telefoanelor (zona poștei).

Aici confruntările directe dintre manifestanți și forțele de represiune au durat mai multe minute. S-au încercat inclusiv arestări. După depășirea acestui cordon, revoluționarii au intrat în centrul orașului Târgu-Mureș și s-au plasat în zona Hotelului Grand, vizavi de Comitetul Județean al Partidului Comunist Român. O altă coloană s-a îndreptat spre Centru, din Cartierul Tudor Vladimirescu. În tot acest timp, în zonă s-au strâns mai multe persoane. Până spre seară, numărul acestora ridicându-se la aproximativ 10.000 în jurul orei 20.00.

Deși într-o primă fază manifestanții au fost împrăștiați cu apă și spumă de către mașinile de pompieri, au urmat ulterior încă două confruntări între revoluționari și forțele de ordine. În Târgu-Mureș, focul s-a deschis aproximativ în jurul orei 21.20.

Șase eroi-martiri târgumureșeni și-au pierdut viața după ce forțele de represiune au deschis focul pe 21 decembrie 1989: Adrian Hidoș (21 de ani), Hegyi Lajos (25 de ani), Ilie Muntean (30 de ani), Pajka Károly (33 de ani), Bodoni Sándor (33 de ani) și Tamás Ernõ (38 de ani). Glorie eternă acestor eroi!

Lasă un comentariu