Nu contează cât bem, ci cum...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de avantaje.ro, susțin că frecvența consumului de alcool într-o săptămână ar putea fi mai puțin importantă pentru sănătate decât cantitatea de alcool pe care o consumăm într-o singură “ședință”. Astfel, potrivit unui nou studiu, o băutură de seară, la cină, ar putea fi mai bună pentru ficat decât o beție de weekend, întrucât beneficiile petrecerii a șase zile de abstinență sunt anulate de o noapte petrecută în exces.

“Datele obținute de la 313.000 de britanici au arătat că riscul de ciroză hepatică a fost de trei ori mai mare în cazul băutorilor excesivi decât în cazul celor care și-au distribuit băuturile pe parcursul săptămânii. Astfel, băutorii ar trebui să se limiteze la șase halbe de bere sau pahare de vin distribuite pe parcursul a trei sau mai multe zile, ceea ce înseamnă 14 unități pe săptămână.

Această cercetare este importantă, deoarece dezvăluie că nu contează doar cât de mult bei în general, ci și modul în care bei. O băutură de seară la cină ar putea fi mult mai bună pentru ficat decât o beție de weekend.

Frecvența consumului de alcool într-o săptămână ar putea fi mai puțin importantă pentru sănătatea dumneavoastră decât cantitatea de alcool pe care o consumați într-o singură ședință, iar beneficiile petrecerii a șase zile de abstinență ar putea fi anulate de o noapte petrecută în exces. Adică, a bea pentru a te îmbăta poate avea consecințe grave pentru sănătatea ficatului tău.

În ultimii 20 de ani, pe măsură ce alcoolul a devenit mai accesibil și mai ieftin, a avut loc o schimbare îngrijorătoare în cultura consumului de alcool din Marea Britanie. O bere sau un pahar de vin ocazional este bun pentru sănătate datorită antioxidanților și efectelor relaxante ale alcoolului, însă prea multă băutură este dăunătoare.

De exemplu, un consum de 12 sau mai multe unități într-o zi (patru halbe de bere de 5%) crește riscul de cicatrizare permanentă a ficatului, numită și ciroză, iar ciroza duce adesea la boli de ficat, care ucid peste 10.000 de britanici pe an.

Decesele legate de alcool au crescut cu o cincime de la pandemia Covid, iar rezultatele noastre arată că ar fi mai dăunător să bei 21 de unități în doar o sesiune, decât să le împrăștii uniform pe parcursul unei săptămâni. În plus, băutorii cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc mai mare de boli hepatice”, explică experții britanici. (Sursa foto: facebook - paginapentrubetivi.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu