Clasamentul FIFA: România a urcat nouă poziții față de începutul anului

Distribuie pe:

Naționala României va încheia anul pe locul 43 în clasamentul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), publicat joi, aceeași poziție pe care a ocupat-o și luna trecută. România a început anul pe 52, iar în aprilie a urcat pe locul 46, după care a oscilat între 47 (iunie, septembrie) și 48 (iulie, octombrie). Aceasta este cea mai bună clasare a României din 2021 încoace. În primele zece poziții ale ierarhiei nu s-a produs nicio modificare, campioana mondială Argentina fiind în continuare pe primul loc, urmată de vicecampioana mondială Franța și de vicecampioana europeană Anglia. Belgia, viitoarea adversară a României la EURO 2024, ocupă locul al patrulea, iar Slovacia, pe care de asemenea o vom înfrunta la turneul final din Germania, se află pe locul 45. Până la EURO 2024, România va juca meciuri amicale cu Irlanda de Nord (72) și Columbia (14), ambele în martie. Următorul clasament FIFA va fi anunțat pe 15 februarie. Clasamentul FIFA pe decembrie:1 (1). Argentina 1.855,2 puncte; 2 (2). Franța 1.845,44; 3 (3). Anglia 1.800,05; 4 (4). Belgia 1.798,46; 5 (5). Brazilia 1.784,09; 6 (6). Olanda 1.745,48; 7 (7). Portugalia 1.745,06; 8 (8). Spania 1.732,64; 9 (9). Italia 1.718,82; 10 (10). Croația 1.717,57; ... 14 (15). Columbia 1.655,29; 43 (43). România 1.472,73; 45 (45). Slovacia 1.465,73; 72 (72). Irlanda de Nord 1.333,17. Englezii de la Goal.com au realizat un top al favoritelor la EURO 2024. Surprinzător, România este în Top 10, pe poziția a noua. România depășește în clasament echipe care au în lot jucători mult mai bine cotați, precum Serbia, Elveția, Germania sau Italia!

Oficial! România a scăpat în grupa de la EURO 2024 de adversarul cotat la 45 de milioane de euro: Din cauza accidentării mele”

Operat pe 17 august la ligamentul anterior al genunchiului stâng, portarul Thibaut Courtois a anunțat, într-un interviu acordat publicației belgiene Sporza, că nu va participa la Campionatul European din 2024, unde naționala Belgiei este în grupă cu selecționata României. “Din cauza accidentării mele, în niciun caz nu va exista EURO 2024 pentru mine”, a explicat portarul belgian în vârstă de 31 de ani (102 selecții). “Prefer să nu dau o dată pentru revenirea mea în competiție. Mai întâi trebuie să mă recuperez 100% după accidentare. Dacă voi avea noroc, voi putea juca un alt meci în luna mai. Dar nu poți fi niciodată 100% pregătit pentru un turneu major”, a adăugat jucătorul, concentrat pe revenirea la Real Madrid, clubul său din 2018. “Cred că este mai bine să aduc această claritate la echipa națională imediat. Nu voi fi în poartă 80% din timp, când avem alți portari buni. Îmi las orgoliul deoparte și voi fi doar un alt suporter în iunie. Sper să câștige Euro 2024”, a precizat Courtois. La EURO 2024, Belgia va evolua în grupa B, alături de România, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B. În semifinalele play-off-ului B joacă Bosnia și Herțegovina - Ucraina și Israel - Islanda. 45 de milioane de euro e cota lui Courtois, conform Transfermarkt.de.

S-a decis formatul Super Ligii Europei. Trei divizii, 64 de echipe!

Inițiatorii Super Ligii Europei au repurtat o victorie istorică, joi dimineață, împotriva UEFA și FIFA: Curtea Europeană de Justiție consideră că cele două foruri nu au dreptul de aplica monopol asupra competițiilor de fotbal. Așadar, după această victorie, în care UEFA și FIFA sunt acuzate de “abuz de putere”, deoarece au amenințat cu amenzi și suspendări fotbaliștii și cluburile ce doreau să adere la proiectul Super Ligii, au apărut și primele amănunte legate de formatul competiției. Super Liga va avea 64 de echipe, care vor fi împărțite în trei divizii: STAR - 16 echipe, împărțite în 2 grupe a câte 8 echipe; GOLD - 16 echipe. împărțite în 2 grupe a câte 8 echipe; BLUE - 32 de echipe, împărțite în 4 grupe a câte 8 echipe. Meciurile vor avea loc în perioada septembrie-aprilie. 14 meciuri pentru fiecare echipă, în sistem tur-retur. Primele 4 clasate din cele două grupe STAR, primele 4 clasate în cele două grupe GOLD și primele 2 clasate din cele patru grupe BLUE se vor califica în faza eliminatorie, începând cu faza sferturilor de finale. Se va juca în sistem tur-retur. Finala se va juca pe teren neutru. Super Liga urmărește, în primul rând, meritul sportiv. În fiecare sezon, două formații din STAR vor retrograda, iar alte două formații din GOLD vor promova în STAR. De asemenea, două formații din STAR vor retrograda, iar două formații din Blue vor promova. În BLUE vor ajunge în fiecare an echipele care se vor impune în preliminarii. Partidele se vor juca la mijlocul săptămânii, pentru a nu deranja partidele din campionatele naționale.

SUPER LIGA DE FOTBAL

În cadrul etapei cu nr.21 au fost consemnate rezultatele:

FCU 1948 Craiova 2 - 0 Petrolul Ploiești

Poli Iași 1 - 3 FCSB

UTA 2 - 2 Universitatea Craiova

Farul 0 - 0 Rapid

Futsal: România - Kazahstan 0-2, în preliminariile Cupei Mondiale 2024

Naționala României a fost învinsă de echipa Kazahstanului, cu scorul de 2-0 (1-0), miercuri seara, în Sala Rapid din București, în ultimul meci al tricolorilor în Grupa A a turului de elită din preliminariile Cupei Mondiale de futsal din 2024. Oaspeții s-au impus prin golurile marcate de Cinghiz Iesenamanov (07'51'') și Birjan Orazov (25'57''). Tricolorii erau ieșiți din cursa pentru calificare după ce au pierdut la “masa verde” (0-5 și 0-5) ambele meciuri cu Olanda, în care pe teren a obținut patru puncte. România a început cu următorul “cinci”: Petrișor Toniță - Vlăduț Dudău, Valentin Ilaș, Darius Nastai, Andrei Crăciun. Selecționerul Endre Kacso a avut următoarele rezerve: Theodor Lungu - Andor Balint, Andrei Nemițanu, Daniel Araujo, Mihnea Toader, Istvan Hadnagy, Szilard Kanyo, Szabolcs Manya. În celălalt meci al grupei, Olanda a învins Azerbaidjanul cu 3-0. Kazahstanul a ocupat primul loc, cu 18 puncte (maximum), urmată de Olanda, 9 puncte, România, 4 puncte, Azerbaidjan, 4 puncte. Primul loc în grupă asigură biletele pentru Cupa Mondială care se va desfășura anul viitor, în perioada 14 septembrie - 6 octombrie, în Uzbekistan.

Cele mai bune patru din cele cinci formații clasate pe locurile 2 vor disputa play-off pentru alte două locuri disponibile la turneul final de anul viitor.

Le-am propus jucători români”. Denis Alibec își promovează colegii de la națională în Qatar

Denis Alibec (32 de ani) a marcat un nou gol pentru Muaither SC în eșecul cu Al Wakra, scor 2-4, în campionatul din Qatar. Joi, Alibec a revenit în România, unde a oferit câteva scurte declarații. “Pierdem. E greu acolo. Dar cu antrenorul nou am început să jucăm mai bine, să ne batem cu oricare echipă. Din ianuarie sperăm să câștigăm. Așa am înțeles. Le-am propus români (n.r. să fie transferați la echipă). Nu vă spun care! O să vedeți dacă vor veni. (n.r. 2023, cel mai bun an din cariera ta?) Da, mai ales că am luat și campionatul, ne-am calificat și la EURO. Mai mult de atât ce îmi pot dori? Timpul trece repede, trebuie să ne pregătim și să fim cu capul acolo. Să fim toți sănătoși”, a spus Denis Alibec la sosirea în România. Alibec, care a fost integralist, a ajuns la 3 goluri marcate în 11 partide în acest sezon. El a mai înscris două goluri în Cupa Ligii Qatarului. Al-Wakra ocupă locul al doilea în clasament, cu 27 de puncte, în timp ce Muaither SC este penultima (11), cu 6 puncte. Campionatul din Qatar ia pauză până la mijlocul lunii februarie, iar atacantul naționalei României a anunțat recent că ia în calcul o revenire la Farul Constanța în iarnă pentru a fi în formă la EURO 2024.

Sorin Crăciun

Lasă un comentariu