Cioloș: Dreptul de a circula liber e al nostru și nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui să ne convingă să ne mulțumim cu resturi

Distribuie pe:

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat miercuri că “veștile triumfaliste” ale premierului Marcel Ciolacu despre intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime din primăvară ar fi fost bune dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria și pentru frontierele terestre.

“Veștile triumfaliste ale lui Marcel Ciolacu despre intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime din primăvară au nevoie de clarificare suplimentară. Nu pentru mine, ci pentru toți cetățenii României. Da, ar fi o veste bună dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria și pentru frontierele terestre. Dar există sau sunt doar «speranțele» domnului Ciolacu?”, a scris Cioloș pe Facebook.

El a menționat că speră că “responsabilii de la București au obținut în negocierile cu Austria o dată concretă pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevărat important și esența spațiului Schengen”.

“Mi-aș dori să cred că Marcel Ciolacu și restul Coaliției nu au vândut cea mai importantă parte din ceea ce înseamnă Schengen pentru interesul lor pe termen scurt, un anunț pe jumătate gol care să-i ajute în alegerile din 2024. Și, din această cauză, să rămânem cu problema Schengen nerezolvată ani de zile, cum am stat cu MCV-ul de gât”, a adăugat Dacian Cioloș.

Fostul premier a arătat că “transportatorii români pierd miliarde de euro și zile întregi în vămi, iar agricultorii, antreprenorii și românii în general sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua”, deși românii au dovedit de fiecare dată că sunt “printre cei mai proeuropeni” și cred în valorile europene.

El a susținut că Marcel Ciolacu este dator cu explicații.

“Dreptul de a circula liber, fără opreliști, e al nostru în calitate de cetățeni europeni și nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui să ne convingă să ne mulțumim cu resturi. Dacă asta e tot ce avem, Schengen aerian și maritim, fără un calendar pentru aderarea deplină, o să rămânem cu controale vamale la graniță până după 2025, poate și mai mult: subiectul va fi efectiv scos de pe agenda europeană. Domnule Ciolacu, ești dator cu explicații și cu prezentarea unui calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre, nu cu postări triumfaliste. România nu trebuie să cedeze atât de ușor pe această temă. Merităm drepturi egale cu toți cetățenii europeni”, a adăugat Cioloș.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria și Bulgaria privind extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.

Un mesaj pe această temă a fost transmis și de premierul Marcel Ciolacu.

“După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a spus șeful Executivului. (Agerpres)

Lasă un comentariu