Mâine începe o nouă ediție a Raliului Dakar. Românul Emanuel Gyenes se află la a paisprezecea participare și va avea grijă de debutanți

Distribuie pe:

Ediția 2024 a Raliului Dakar se va desfășura în Arabia Saudită, țară care găzduiește din 2020 această competiție, iar traseul va fi unul selectiv și va măsura 7.891 km - inclusiv 4.727 km de probe speciale - repartizați în 12 etape, cu un format de cursă inedit, în imensitatea dunelor din Empty Quarter, scrie L'Equipe, citată de agerpres.ro.

Startul se va da pe 5 ianuarie, la Alula, cursa urmând să încheie la Yanbu, pe țărmul Mării Roșii, în data de 19 ianuarie, au dezvăluit organizatorii, precizând că în Arabia Saudită sunt așteptați 590 de concurenți și 354 de vehicule.

Printre participanți se va număra și românul Emanuel Gyenes (moto), sătmăreanul fiind considerat una dintre legendele Dakar.

Aceasta va fi cea de-a paisprezecea participare în raliul Dakar pentru Gyenes, o performanță cu care foarte puțini motocicliști din lume se pot lăuda. Sportivul în vârstă de 39 de ani a prins toate metamorfozele celui mai dificil raliu al lumii, concurând atât în Africa, cât și în America de Sud. Încă din 2020, organizatorii competiției l-au desemnat “Legendă” a competiției, o onoare de care se pot bucura doar sportivii care au participat de zece ori în Dakar. Palmaresul sportivului care alergă pentru Autonet Motorcycle Team este unul deosebit de bogat: două victorii la clasa Maraton (2011 și 2015), o victorie (2020) la clasa Original by Motul și un loc doi (2021) tot la această clasă.

În clasamentul general, “Mani” (n.r. așa cum este răsfățat de fani) a reușit să urce până pe locul 14 în 2016, concurând împotriva echipelor de uzină ale marilor producători de motociclete.

Datorită rezultatelor anterioare, Mani Gyenes va puncta doar în clasamentul general și va avea rol de mentor pentru câțiva tineri aflați la prima participare în Dakar. Printre ei este și Gioele Meoni, fiul regratatului Fabrizio Meoni, câștigător al raliului în 2001 și 2002.

Mani Gyenes nu este doar un as al Dakarului, sportivul sătmărean având un palmares impresionant și la alte competiții. El este singurul motociclist din lume care a participat și terminat absolut toate edițiile Red Bull Romaniacs, cel mai dur raliu de hard enduro al lumii, organizat la Sibiu, în fiecare an, din 2014 încoace. Deține medalii de aur și de argint la International Six Days Enduro (cea mai veche competiție de enduro din lume, în 2022 se organizează cea dea 97-a ediție), este multiplu campion al României și Ungariei la enduro și multiplu campion al României la endurocross. Chiar dacă își împarte timpul între serviciu (lucrează pentru Grupul Autonet), antrenamente și familie, Emanuel Gyenes eușește să participe și la o serie de activități menite să îi încurajeze pe copii și tineri să facă sport. (foto - Autonet Group) (M.S.)

Lasă un comentariu