Cui îi pasă de victimele petardelor? Petardele, distracția huliganilor. Primările ar putea opri comerțul cu materiale pirotehnice

Distribuie pe:

Conform Radio Târgu Mureș, la UPU SMURD, în noaptea de Revelion, din cei 65 de pacienți prezentați, 8 au suferit leziuni după explozia unor petarde.

Autoritățile din județul Mureș au încercat să limiteze vânzarea de materiale pirotehnice, Colegiul Prefectural adoptând în 8 decembrie o hotărâre în acest sens. Prin acel document se solicita primăriilor “să nu emită avize de amplasament pe domeniul public sau privat al unității administrative teritoriale, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, în scopul descurajării comerțului cu materiale pirotehnice, al prevenirii și combaterii comerțului ilegal precum și pentru prevenirea accidentelor generate de acestea”. Hotărârea însă nu a rezolvat mare lucru. De exemplu, în municipiul Târgu Mureș au fost emise 4 autorizații pentru 15 puncte de vânzare a petardelor și artificiilor pe domeniul public, vânzare care a început din 10 decembrie și s-a încheiat abia în ultima zi a anului. Astfel că deja dinainte de Crăciun, seară de seară, Târgu Mureșul era ca un poligon de trageri, cu toate că legea interzice folosirea acestor materiale în jurul locuințelor.

Autorizațiile au fost însă eliberate cu câteva luni înainte de emiterea acelei hotărâri de către Prefectură. Primăria va putea însă, ca în 2024, să decidă că nu mai permite ca în Târgu Mureș să se mai vândă petarde. Evident în cazul în care decidenții din această instituție consideră că folosirea petardelor în oraș este un lucru nociv.

Nu doar cei 8 răniți care s-au prezentat la UPU SMURD în noaptea de Revelion au avut de suferit ci și animalele de companie sau chiar cele sălbatice și păsările. Rețelele sociale au fost pline de anunțuri cu privire la câini dispăruți, care au fugit după ce mai multe petarde au fost aruncate în apropierea lor. De exemplu în Ajunul Crăciunului, în Cartierul Dâmbu Pietros, o femelă din rasa Border Collie a fugit după ce s-a speriat din cauza unei petarde aruncate în apropierea ei. Din fericire câinele a fost găsit după o zi. Doar la o simplă căutare pe paginile de Facebook a asociaților de protecție a animalelor din județul Mureș putem vedea că în perioada Crăciunului și Revelionului au fost înregistrate zeci de astfel de cazuri. Cu siguranță numărul situațiilor similare este mult mai mare.

Din păcate huliganii, căci ei sunt cei care se distrează “pușcând” petarde prin oraș, au ajuns să își bată joc și de vârstnici. Am fost martorul unui incident petrecut în 30 decembrie, în stația de autobuz de la “Poli 2” când, o gașcă de tineri au aruncat în stația de autobuz, lângă două femei mai în vârstă, câteva petarde iar apoi au luat-o la fugă. Din fericire acestea nu au provocat răni însă doamnele au tras o sperietură zdravănă.

Sperăm ca în 2024 administrația locală să dea dovadă de maturitate și să interzică vânzare, în Târgu Mureș, a acestor materiale pirotehnice. Unii primari din județ au făcut acest lucru încă din 2023.

15 dosare penale pentru infracțiuni legate de comerțul cu petarde, în Mureș

Conform Instituției Prefectului - județul Mureș, în urma controalelor desfășurate în prima săptămână a sărbătorilor de iarnă, cu privire la modul de respectarea a prevederilor legale de către persoanele fizice și juridice autorizate să comercializeze obiecte pirotehnice, polițiștii din cadrul I.P.J. Mureș au constituit 15 dosare penale, fiind descoperite un număr de 24 de infracțiuni privind încălcarea prevederilor art. 37 din Legea nr. 126/1995, fiind cercetate un număr de 21 persoane. Polițiștii mureșeni desfășurând și acțiuni punctuale în piețe, târguri, centre comerciale și zone pretabile a se comercializa fără drept astfel de articole. Astfel sub supravegherea procurorului de caz, au fost efectuate un număr de 15 percheziții domiciliare la imobilele persoanelor despre care s-au obținut date că dețin fără drept obiecte pirotehnice în vederea comercializării.

În urma activităților specifice desfășurate, a fost identificată și ridicată în vederea confiscării cantitatea de 1.193 kg. articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3 și F4, în valoare aproximativă de 36.900 lei.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu