Guvernul ungar va acorda tot sprijinul posibil pentru liceul din Odorheiu Secuiesc a cărei clădire a fost avariată

Distribuie pe:

Guvernul ungar va acorda tot sprijinul posibil liceului “Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc și bisericii pentru reconstrucția internatului avariat și pentru a ajuta familiile - a spus vineri secretarul de stat Árpád János Potápi, care a vizitat locul tragediei din 18 decembrie, într-o declarație dată agenției ungare de presă MTI.

Secretarul de stat pentru politică națională al Cancelariei Prim-ministrului, însoțit de primarul Árpád Gálfi și de reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, ai liceului și ai Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), a vizitat locul tragediei pentru a se informa despre circumstanțele ei și despre situația actuală. Politicianul a declarat: este șocant să vezi clădirea parțial prăbușită.

“Este cu atât mai mult șocant, încât am prevăzut să începem renovarea acestei clădiri tocmai în 2024, cu sprijinul guvernului ungar. Din păcate, nu am reușit” - a spus secretarul de stat. El a reamintit că guvernul ungar, prin Secretariatul de Stat pentru Relații cu Biserici și Naționalități din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, a alocat aproape 700 de milioane de forinți (1,85 milioane de euro) pentru renovarea clădirii în acest an, despre care secretarul de stat Miklós Soltész i-a informat pe cei interesați din Odorheiu Secuiesc pe 6 decembrie, cu mai puțin de două săptămâni înainte de tragedie.

Árpád János Potápi a subliniat: scopul vizitei sale a fost să asigure biserica, conducătorii școlii și ai orașului, precum și lucrătorii că guvernul ungar este alături de ei și îi sprijină, oferind tot ajutorul posibil pentru îndepărtarea molozului, completarea dotării elevilor și ajutorarea familiilor victimelor.

Budapesta va sprijini, de asemenea, restaurarea sau reconstrucția clădirii - a adăugat el, precizând că situația creată va impune probabil elaborarea unor noi planuri, fie pentru a renova clădirea, fie - dacă experții vor decide astfel - pentru a construi un nou internat. “Guvernul ungar se ține de cuvânt și va sprijini construirea” - a declarat Árpád János Potápi.

El a subliniat că vizita sa nu a avut ca scop găsirea responsabililor sau stabilirea responsabilității cuiva, deoarece pentru aceasta există organisme competente - poliția, parchetul, instanțele de judecată - care să își fac treaba.

Politicianul a reamintit că Secretariatul de Stat pentru Politică Națională a acordat un ajutor de urgență de 20 de milioane de forinți (53 de mii de euro) liceului prin intermediul UCDMR, ministerul afacerilor externe a alocat un ajutor de urgență de cinci milioane de forinți (13,2 mii de euro), victimele tragediei fiind ajutate și de numeroase instituții de învățământ și organizații umanitare.

În data de 18 decembrie 2023, aproximativ o treime din internatul cu două niveluri al liceului “Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit după ce s-a dărâmat peretele exterior al clădirii, pe lângă care a fost săpat un șanț de drenaj adânc de doi metri. Patru elevi au fost îngropați sub dărâmături: un băiat de 17 ani aflat la parter a murit, în timp ce două dintre cele trei fete salvate de sub dărâmăturile unei camere de la etaj au suferit răni ușoare, cea de-a treia fiind rănită grav, ea se află în prezent internată la secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Parchetul a deschis urmărire penală împotriva administratorul firmei care a efectuat lucrările de canalizare la internat, săpând un șanț de peste doi metri adâncime lângă zidul clădirii, pe baza suspiciunii de ucidere și vătămare corporală din culpă. În prezent, administratorul se află sub supraveghere judiciară timp de 60 de zile. (MTI)

Lasă un comentariu