A murit eleva rănită grav în urma prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc

Distribuie pe:

Conform unor publicații de limbă maghiară din România, Actorii” implicați au mai făcut obiectul unor anchete de presă privind circuitul dubios al unor bani de la Budapesta destinați unor fundații

Eleva care a fost rănită grav în urma prăbușirii zidului de la internatul Liceului “Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, în data de 18 decembrie 2023, s-a stins din viață, marți, la Secția ATI Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.

“Astăzi, în jurul orei 15,30, eleva internată la Secția ATI Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a încetat din viață. Medicii din Târgu Mureș au făcut tot ceea ce este omenește posibil pentru a o salva”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureș, Mariana Negoiță.

În data de 20 decembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a pus în mișcare acțiunea penală față de administratorul societății ce realiza lucrările la clădirea aparținând internatului, pentru trei infracțiuni: una prevăzută în legea specială, Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, respectiv infracțiunea prevăzută de art. 35 alineatele 1 și 3, și două infracțiuni, de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

“S-a reținut în sarcina inculpatului că a efectuat lucrări de săparea unui șanț chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care nu era autorizată și, așa cum știți, urmare prăbușirii sitului a rezultat decesul unui elev și vătămarea corporală a altor trei eleve”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, Gianina Oreviceanu.

Procurorii au anunțat că, în data de 18 decembrie, în jurul orei 16.00, un perete al clădirii internatului Liceului “Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, un elev pierzându-și viața și alte trei eleve fiind rănite, dintre care una foarte grav.

“La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceștia fiind prinși sub dărâmături. La fața locului s-au luat măsuri de salvare ai celor patru elevi, din păcate unul dintre ei decedând. Este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de 17 ani, diagnosticul medicilor fiind stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire. O altă victimă de sex feminin, în vârstă de 17 ani, a fost transportată de urgență la Târgu Mureș, în prezent starea acesteia fiind critică. Celelalte două eleve se află internate la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, primind îngrijiri medicale”, a precizat, la acel moment, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.

Administratorul societății care realiza lucrări la internatul Liceului “Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. (sursa: Agerpres)

Ițele duc la Budapesta...

Presa maghiară din România a publicat un articol în care se face referire la faptul că ițele tragediei din Odorheiu Secuiesc duc până la Budapesta. Potrivit portalului transindex.ro, care citează o anchetă a UH.ro (publicație locală din Odorheiu Secuiesc), ițele ar duce la președintele Parlamentului Ungariei, László Kövér, șeful de cabinet al acestuia, László Veress, managerul de proiect Károly Stefán și directorul școlii, György Laczkó.

Potrivit ziarului, “numele lui Róbert Stefan Károly a apărut în presă în urmă cu câțiva ani, când șeful de cabinet al lui László Kövér, László Veress, a fost

implicat într-un scandal imobiliar”. La acea vreme, presa maghiară a aflat că Veress cumpărase imobile cu bani destinați maghiarilor din străinătate, iar apoi el sau László Kövér le-au folosit. Ar fi fost vorba despre un imobil în valoare de 240 de milioane de forinți (aproximativ 3,1 milioane de lei) în sectorul II din Budapesta și o vilă cu piscină în Tibód, lângă Odorheiu Secuiesc.

Transindex.ro, care citează ancheta UH.ro susține că cele două case, împreună cu alte terenuri, mașini de lux și toate celelalte, au fost cumpărate cu banii care intrau în contul “Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány”, “Fundația pentru Tinerele Talente de peste Hotare” din Ungaria pe baza dovezilor de la acea vreme. În poveste a fost implicată și Asociația Ábel din Praid, căreia fundația maghiară a transferat 35 de milioane de forinți. Numele lui Róbert Stefán Károly a apărut în scandal ca fondator al fundației menționate din Ungaria și fondator și președinte al Asociației Ábel. (surse foto: rtl.hu și 24.hu)

Lasă un comentariu