Peste 60.000 de bilete de tratament balnear, acordate prin sistemul administrat de Casa Națională de Pensii Publice

Distribuie pe:

Ministerul Muncii a pus în procedură de transparență proiectul de Hotărâre a Guvernului (HG) privind acordarea biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit reglementărilor în vigoare (Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare), locurile de tratament balnear se asigură în unitățile de tratament din proprietatea CNPP și, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unități de profil, se arată în documentul citat.

Anual, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, sunt aprobate fonduri pentru activitatea de trimitere la tratament balnear. Pentru anul 2024 suma aprobată este de 400.000 mii lei.

Din această sumă, în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea CNPP, pentru anul 2024 este asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. La acest număr, se adaugă - până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat - numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unități de profil, stabilit prin încheierea unor contracte subsecvente, în baza acordurilor-cadru atribuite în anul în curs.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special precum și categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

În anul 2024, fiecare solicitant îndreptățit, potrivit legislației în vigoare, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor se face de către CNPP, prin casele teritoriale de pensii, iar decontarea costurilor se face de către CNPP din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, către prestatorii de servicii, potrivit legii.

În anul 2023, numărul potențialilor beneficiari a fost de 12.052.921 de persoane, din care 1.431.618 potențiali beneficiari de bilete gratuite, din care aproape 800.000 sunt beneficiari ai prevederilor stabilite prin normativele privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG supus dezbaterii publice. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu