UNIRE, PRIN... DEZUNIRE?

Distribuie pe:

Motto: “Din Țara Moților noi am venit, unde Iancu a trăit. // Unde-au fost trași pe roată de dușmani, HOREA, CLOȘCA și CRIȘAN. // La Țebea Moțul IANCU e-ngropat, pentru neam el a luptat. // NU VOM CEDA O PALMĂ DE PĂMÂNT, CHIAR DE VOM INTRA-N MORMÂNT // Căci luptători de frunte suntem noi, și viță de eroi”. (Fragmente din... “Imnul Moților”)

• “Domnilor guvernanți! Să uităm, acum, când țara este încercată, de persoanele noastre, care sunt atât de mici față de nevoile mari ale țării. Să ne arătăm demni de părinții noștri, care au știut a-și apăra patria în timpuri mult mai grele. Guvernul, Camera, Senatul, Țara să fie unite cu desăvârșire într-un singur gând și voință spre binele patriei și poporului nostru!”

***

• “Politica guvernanților este de a apăra onoarea țării, drepturile și integritatea teritorială. Nu prin finețe, nu prin diplomație plină de întortocheli țările cele mici își pot apăra interesele, ci prin un limbagiu (vocabular) clar, prin o politică leală, prin explicațiuni sincere și nicidecum pârâturi politice și minciuni. GUVERNANȚII să nu facă o politică empirică, nici platonică - ci cu sânge rece și demnitate să lămurim lucrurile!”

***

• “Ferice de guvernul care știe să reînvieze speranța, virtuțile morale, patriotice, culturale și sociale în poporul peste care este pus să conducă. Mai marii țării, nu prin pamfleturi și ironii pot conduce țara, ci prin exemplul lor personal, prin modul de a fi în fruntea poporului de care au fost aleși. GUVERNANTUL trebuie mai întâi și-ntâi să fie sincer, credincios, patriot și cu demnitate”.

Mihail Kogălniceanu(1817-1891), scriitor, politician, patriot, ministru plenipotențiar

P.S. “În Japonia, țara vulcanilor și a cutremurelor, s-a întâmplat ca un vulcan, încetul cu încetul, să se stingă de tot. Un om și-a luat îndrăzneala să urce în vârful lui, unde și-a făcut o casă de locuit. După el, au urcat și alți curioși, încât în câțiva ani a ajuns ca

în vârful vulcanului să fie o întreagă comunitate. Aceștia fiind în vârf s-au arătat a fi mai curajoși și deosebiți decât cei de la baza vulcanului; au început să se mândrească, să cadă în ispitele desfrâului și ale lui Bachus. A ajuns o localitate plină de fărădelegi. După un timp oarecare, într-o noapte, vulcanul a început să erupă și toată localitatea, cu oameni cu tot, au fost înghițiți de pământul care ardea.”

Mulți dintre oamenii de azi trăiesc pe un astfel de vulcan al fărădelegilor. În zilele noastre, plouă cenușă vulcanică, o arătare că Domnul într-o clipeală ne poate pierde. Și totuși, oamenii, atâta timp cât sunt în vârful vieții, nu cugetă la cele înalte. De aceea, Sf. Scriptură ne spune cu luare aminte de veacuri, să priveghem și să ne rugăm că nu știm când vulcanul morții va veni peste noi. Cei din conducerea țării, de la primar la președinte, să țină cont de acest “vulcan”. Ei s-au cocoțat pe niște funcții pentru “binele Patriei și al Poporului” nu pentru ei și acoliții lor; i-am votat să fie cinstiți și nu hoți; să unească țara și oamenii nu să-i despartă după prostia din capul lor, și după găștile de mincinoși, cozi de topor, afaceriști și mediocri. Ei, azi sunt, mâine nu... mai sunt; unii fac cozi la pușcăriile pe care le merită, ei... care de 34 de ani au sărăcit Țara, au înfometat Poporul, au învrăjbit un popor bun și creștin, și sunt o rușine a Europei, după cum spunea odinioară poetul și omul politic patriot, Octavian Goga: “Țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei... “. Amin!

Cu dragoste creștină,

preot ortodox român ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu