Cum ne adaptăm ritmului accelerat în care trăim

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan a explicat pentru adevarul.ro cum ne putem adapta ritmului accelerat în care a ajuns să trăiască oamenii, de la copii până la adulți, în societatea actuală.

“Societatea în care trăim pune tot mai multă presiune pe indivizi, de la copii până la adulți. Copiii sunt presați să fie cei mai buni, să ia lecții de muzică, să facă sport, să facă performanță în toate domeniile.

Adulții sunt presați să exceleze la muncă, să câștige bine, iar dacă sunt femei, trebuie și să arate bine. Practic, trăim într-o societate care funcționează pe repede-înainte și, dacă încercăm să ne opunem, pierdem ritmul. Astfel, singura soluție este să ne adaptăm”, consideră specialistul.

Timpul trebuie prețuit

Pentru că acest ritm de viață nu este pentru toată lumea, unele persoane pur și simplu neputându-se adapta la această viteză, psihoterapeutul face mai multe recomandări pentru a ne adapta mai ușor.

Cum nu există adult care să nu se plângă de lipsa timpului și de faptul că face cu greu față noianului de sarcini zilnice pe care trebuie să le îndeplinească, suntem sfătuiți să ne stabilim priorități și să ne gestionăm mai bine timpul: “Timpul trebuie prețuit. Nu este gratuit!”.

De asemenea, foarte multă lume se plânge că nu doarme bine, că nu se odihnește destul. Desigur, și aici trebuie să intervenim: “Fii atent ce este cu adevărat important pentru tine și nu neglija odihna. Dacă vrei să fii sănătos psihic, odihna e prioritară”.

Lipsa timpului și stresul zilnic ne fac, uneori, să ne îndepărtăm chiar și de propria familie, nu doar de prieteni. În acest caz, ar trebui să fim atenți când alegem oamenii din jurul nostru: “Cultivă relații sociale sănătoase. Interacțiunea și sprijinul social pot fi scut împotriva stresului”.

Răbdarea, secretul unei vieți liniștite

În stresul cu care ne luptăm zilnic, răbdarea este ultimul lucru pe lista noastră, însă psihoterapeutul spune că este necesar să facem eforturi pentru a o cultiva, întrucât ne ajută să fim mai liniștiți.

Totodată, ar trebui să scăpăm de acea reminiscență din trecută, când cea mai mare grijă a noastră era “ce o să zică lumea”: “Ce avem noi de învățat este că rușinea ce ne-a fost inoculată trebuie extirpată. Ce o să zică lumea? Dacă mă fac de rușine? Acestea nu se pot asocia cu un bun creștin. Dar, iubește-ți aproapele ca pe tine însuți, zice Carte Sfântă! Încercați asta. Iubește-ți aproapele. Atât timp cât nu îți afectează viața, nu văd care e treaba ta ce face celălalt”.

Acceptarea aproapelui și acceptarea de sine

În opinia specialistului, ar trebui să ne adaptăm la acest ritm alert de viață, pentru a reuși să facem față tuturor solicitărilor: “Dezvoltarea capacității de adaptare necesită învățarea flexibilității mintale, abilitatea de a te obișnui cu situații noi și gestionarea problemelor și emoțiilor în procesul acestor schimbări. Fiind deschis la nou, vezi oportunitățile. În plus, învățarea continuă și adaptarea, inclusiv la tehnologie, te ajută în carieră, și îți îmbunătățesc abilitățile într-o lume în continuă schimbare.

În ciuda timpului limitat, creează relații sănătoase și practică acceptarea aproapelui care, de altfel, vine din acceptarea de sine. Fă sport, plimbări lungi, mănâncă mai sănătos, gândește mai pozitiv, fii recunoscător pentru ceea ce ai și acordă-ți timp pentru activități relaxante”. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu