Țările UE vecine cu Ucraina cer Bruxelles-ului să introducă taxe de import pentru produsele agricole ucrainene: hrana ieftină din Ucraina a stârnit protestele producătorilor locali

Distribuie pe:

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, cer introducerea taxelor de import la cerealele ucrainene din cauza prețurilor la nivel de dumping (sub prețul pieței/costului de producție) în țările vecine cu Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii din Ungaria.

“Într-o scrisoare comună, miniștrii agriculturii din statele membre UE limitrofe solicită încă o dată Comisiei Europene să acționeze pentru ca Bruxelles-ul să poată găsi o soluție și să-i ajute pe fermieri să facă față frământărilor pieței cauzate de produsele agricole ucrainene”, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, Nagy Istvan, precizând că, de la suspendarea taxelor de import, a cotelor și a măsurilor de protecție comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană, fermierii din țările vecine au suferit pierderi semnificative. Ministrul a spus că, în ultimii ani, pe lângă problemele cauzate de costurile mari de producție și condițiile climatice nefavorabile, creșterea exporturilor din Ucraina provoacă îngrijorare tot mai mare în rândul fermierilor. Motivul principal este că produsele agricole ucrainene, care sunt mai ieftine din cauza standardelor de producție diferite și a dimensiunilor fermelor, înlocuiesc produsele fermierilor din UE de pe piețele tradiționale de export.

Nagy a menționat că cele cinci țări de frontieră se numără printre cele șase state membre ale UE care pot produce mult mai mult grâu și porumb decât au nevoie, așa că contribuția fermierilor lor la securitatea alimentară europeană și autonomia strategică a UE este importantă: “Bruxellesul trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre UE care se învecinează cu Ucraina și, în același timp, să le ofere posibilitatea de a-și folosi potențialul de export. O astfel de oportunitate ar putea fi introducerea de taxe vamale la cele mai sensibile produse agricole”.

Nagy a mai spus că poziția comună a celor cinci țări este că exporturile agricole ucrainene nu ar trebui să mai influențeze negativ piața agricolă europeană. Prin urmare, Bruxelles-ul trebuie să asigure, de asemenea, punerea în aplicare consecventă a standardelor agricole UE pentru toate produsele oferite consumatorilor europeni.

Interesele fermierilor unguri vor fi “protejate prin toate mijloacele de mărfurile ucrainene de dumping și de produse agricole, adesea de calitate îndoielnică”, a spus ministrul.

UE trebuie să se asigure că standardele agricole sunt aplicate în mod consecvent tuturor produselor oferite consumatorilor europeni. Poziția comună a celor cinci țări este aceea de a se asigura că exporturile agricole ucrainene nu au un impact negativ asupra pieței europene, se arată în scrisoare. (sursa și foto - hungarytoday.hu) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu