A scăzut consumul de tutun, dar companiile producătoare nu se dau bătute

Distribuie pe:

La nivel global, există 1,25 miliarde de fumători adulți, conform unui nou raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marți, 16 ianuarie, conform căruia tendințele din 2022 arată o scădere continuă a ratelor consumului de tutun la nivel global: aproximativ 1 din 5 adulți, comparativ cu 1 din 3, în 2000.

“Sunt uimit cât de departe poate merge industria tutunului pentru a realiza profituri în detrimentul a nenumărate vieți omenești. Vedem că în momentul în care un guvern crede că a câștigat lupta împotriva tutunului, industria producătoare profită de ocazia de a manipula politicile de sănătate și de a-și vinde produsele mortale”, spune dr. Ruediger Krech, directorul Departamentului de Promovare a Sănătății al OMS.

Raportul arată că până în 2030 se estimează că Regiunea Europeană a OMS va avea cele mai mari rate la nivel global, cu o prevalență de puțin peste 23%. Ratele consumului de tutun în rândul femeilor sunt mai mult decât duble față de media globală și se reduc mult mai lent decât în toate celelalte regiuni.

Sondajele arată în mod constant că adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani din majoritatea țărilor folosesc produse din tutun și nicotină și că fumatul ucide peste opt milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători expuși la fumatul pasiv.

În pofida eforturilor de sensibilizare, “tinerii recunosc utilizarea regulată a acestor produse, un acces facil pentru a le achiziționa și o preocupare redusă în ceea ce privește riscul de dependență”, subliniază OMS.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populația țării. Având în vedere că numărul total de locuitori, în același an, a fost de 19,66 milioane, numărul de fumători în România, în statistici, a fost, estimativ, de 3.892.535 de persoane.

Lasă un comentariu