În ședința de ieri, Guvernul a adoptat mai multe ordonanțe pentru transportatori și fermieri

Distribuie pe:

În ședința de ieri, Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe inițiate de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Agriculturii, care vin să soluționeze unele dintre cele mai importante cereri ale transportatorilor și fermierilor în cadrul discuțiilor purtate în ultima săptămână cu responsabilii guvernamentali.

Aceste măsuri au fost prezentate, la finalul ședinței, de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Măsuri adoptate în domeniul transporturilor rutiere

“S-au aprobat modificări cu privire la modalitățile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, sunt recunoscute rezultatele măsurilor prin cântărire obținute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat Mihai Constantin.

El a adăugat că s-au stabilit anumite limite în conformitate cu legislația europeană, așa cum există și în alte state UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor.

Se vor acorda intervale de depășire a masei maxime totale admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule, a precizat Mihai Constantin.

“Se clarifică și unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul Transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. El a precizat că în perioada imediat următoare, Ministerul Transporturilor va veni cu explicații suplimentare.

Sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal

Sprijin acordat astăzi, prin decizie a Guvernului pentru sectorul vegetal. Este vorba despre acordarea unui grant direct în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate pe parcursul anului 2023. Grantul direct din prezenta schemă reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 de euro per hectar care se acordă unei intreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pentru suprafețe de teren cultivate în toamna anului 2022 pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari. Valoarea maximă a grantului direct acordat per întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro, iar resursele financiare totale acordate acestei scheme de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii este de 1,2 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 243,2 milioane de euro. Iar condițiile de eligibilitate sunt următoarele: Depunerea unei cereri de plată pentru o suprafață determinată de minimum un hectar pentru culturile prevăzute într-o anexă a prezentei ordonanțe, iar beneficiarii trebuie să ateste că nu sunt într-o dificultate, adică nu sunt în lichidare sau faliment la data depunerii cererii.

Măsuri în favoarea conducătorilor de tractoare

O altă ordonanță de urgență aprobată de Guvern are în vedere modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere din România pentru tractoare și vehicule agricole. Este vorba despre echivalarea permisului categoria B cu permisul TR 1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. De asemenea este prevăzută înscrierea echivalării categoriilor B și TR cu categoria TR 1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, fără o examinare de către autoritatea competentă.

Ciolacu: Protestele au fost îndreptățite. Adoptăm azi un prim set de măsuri”

La începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că “aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri aflați în stradă și cu marile asociații de profil. Este clar, din punctul meu de vedere, că protestele au fost îndreptățite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și membri ai Guvernului. Astăzi ne vom ține de cuvânt”, a spus premierul.

În privința altor măsuri pe care Guvernul le va lua, premierul a mai spus că “avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Sprijin total această măsură și știu că se lucrează împreună cu Banca Națională, cât și cu un întreg sistem bancar și Consiliul Concurenței, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm foarte repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În timpul desfășurării ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să amplifice dialogul în vederea găsirii de soluții pe subiecte, precum cel legat de restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburanți: “Domnule ministru Boloș, trebuie să reintrăm în acest format de dialog, fiindcă vreau să găsim soluții și pentru alte subiecte importante, precum restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburanți”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu