Inflația, pe înțelesul tuturor

Distribuie pe:

O definiție simplă și concretă este aceasta: inflația este o creștere generalizată și persistentă a nivelului prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, pe o perioadă de timp.

Cu alte cuvinte, inflația reprezintă o scădere a puterii de cumpărare a monedei unei țări, deoarece aceeași cantitate de bani nu mai poate cumpăra aceeași cantitate de bunuri și servicii ca în trecut.

Efectele inflației:

1. Reducerea puterii de cumpărare - aceeași sumă de bani va putea cumpăra mai puține bunuri și servicii în timp, iar acest lucru poate duce la o scădere a standardului de viață, dacă nu se iau măsuri de protecție a finanțelor personale împotriva inflației.

2. Comportamentul consumatorilor se modifică - de multe ori, creșterile salariale nu urmează tendința inflației, iar cei care vor să își mențină stilul de viață tind să apeleze la diverse soluții de economisire și protecție împotriva devalorizării monedei.

3. Creșterea prețului la materii prime și materiale - acest lucru duce la o creștere a costurilor de construcție în prezent, deci și la o creștere de prețuri în sectorul imobiliar.

Banca Națională a României ne vorbește de inflație și de dobânzi mari din cauza inflației.

Pe de altă parte ne spune că rezervele minime obligatorii care creează dobânzi extraordinar de mari sunt pentru a preveni și controla inflația de către BNR.

Deci, noi avem cele mai mari dobânzi din Europa să nu avem inflație, dar avem cea mai mare inflație.

Am mai explicat mecanismul, care este o bătaie de joc la adresa românilor și cu care nu sunt de acord.

Este un mecanism complicat și pentru că este greu să mă fac înțeles aș vrea să transmit din nou doar concluzia:

- Rezerva minimă obligatorie creează dobânzi foarte mari și nu reduce inflația.

Decizia BNR de a ține rezerva minimă obligatorie la procent așa de mare distruge economia românească, prin dobânzi foarte mari, și avantajează doar profitul BNR.

Rezerva Minimă Obligatorie:

* ROMÂNIA - 8% ;

* POLONIA - 0,5%.

Raportul dintre leu și euro este același și BNR consideră că noi avem inflație mult mai mare decât euro. Cum se poate, dacă raportul de schimb nu se modifică? Asta se păstrează de ani de zile.

Oare cât timp o să mai fim înșelați?

RADU PESCAR, consilier municipal, Târgu Mureș

Lasă un comentariu