GHIDUL PROGRAMULUI “RABLA PENTRU SOBE”, LANSAT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Distribuie pe:

În 17 ianuarie 2024, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin al ministrului pentru aprobarea ghidului de finanțare a programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană.

Programul “Rabla pentru sobe” are scopul de a-i ajuta pe locuitorii din zonele montane să își înlocuiască sobele vechi, ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt, de peste 80%.

Programul este unul pilot și se adresează localităților situate în zona montană din județele Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Bugetul total inițial este de 500 de milioane de lei și acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe (câte 50 de sobe pe comună). Totodată, proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei sobe eficiente, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană, inclusiv TVA.

Sobele achiziționate trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 KW, cu un randament de minimum 80%.

“Primăriile se înscriu în program prin Administrația Fondului de Mediu (AFM). După publicarea listei cu primăriile acceptate, persoanele fizice care doresc să își înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, prevede proiectul.

*

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a proiectului de act normativ (până la 31 ianuarie 2024), pe adresa de e-mail andreea.trofin@afm.ro.

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu