Meseriile potrivite tipului individual de inteligență

Distribuie pe:

Deși inteligența este privită ca o entitate unitară, măsurabilă prin coeficientul de inteligență (sau IQ), psihologul american Howard Gardner, citat de clickpentrufemei.ro, susține că fiecare om este înzestrat cu mai multe tipuri de inteligență și că fiecare dintre acestea se dezvoltă diferit în funcție de evoluția personală.

Acceptând această realitate, expertul american ne sfătuiește să descoperim care sunt punctele noastre forte și care sunt cele slabe, astfel încât să ne alegem domenii de activitate în care să excelăm și care să ne crească stima de sine.

Inteligența lingvistică - Reprezintă capacitatea de a utiliza eficient cuvintele, de a înțelege și a te exprima bine în scris sau oral. Un om cu inteligența lingvistică crescută poate să aleagă să devină poet, prezentator de știri, editor sau scriitor.

Inteligența logico-matematică - Reprezintă capacitatea de a rezolva probleme matematice și logice, de a gândi rațional și de a efectua calcule matematice complexe. Cele mai bune opțiuni de carieră pentru aceste persoane sunt matematician, informatician, om de știință sau contabil.

Inteligența spațială - Reprezintă abilitatea de a gândi în imagini. Aceste persoane reproduc cu ușurință diagramele, hărțile și graficele și pot să devină în viață artiști, designeri, arhitecți, piloți sau căpitani de vas.

Inteligența muzicală - Acest tip de inteligență reprezintă capacitatea de a aprecia, de a înțelege și de a crea muzică. Profesiile potrivite pot fi muzician, compozitor sau inginer de sunet.

Inteligența corporal-kinestezică - Dacă ești înzestrat cu abilitatea de a te folosi de o anumită parte a corpului sau de a controla foarte bine mișcările corpului înseamnă că ai acest tip de inteligență. Punctele tale forte sunt o bună coordonare fizică, abilități motorii fine, memorie musculară excelentă. Cele mai bune opțiuni de carieră sunt chirurg ortoped, dansator, atlet sau meșteșugar.

Inteligența interpersonală - Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege lumea, de a face diferențe în lumea înconjurătoare și de a interacționa eficient cu alții. Cele mai potrivite profesii sunt profesor, terapeut sau asistent de vânzări.

Inteligența intrapersonală - Reprezintă abilitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții și de a-ți stabili obiectivele personale. Persoanele cu inteligența intrapersonală ridicată sunt bune în gestionarea stresului, fiind conștiente de calitățile și de defectele lor. Cele mai bune opțiuni de carieră sunt antreprenor sau filozof.

Inteligența naturalistă - Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege mediul înconjurător, precum și de a lucra eficient cu ecosistemele. Dacă îți place să te conectezi cu natura, cu siguranță ești înzestrat cu acest tip de inteligență. Cele mai potrivite profesii sunt grădinar, botanist, zoolog sau meteorolog. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu