Trăsături surprinzătoare ale persoanelor inteligente

Distribuie pe:

Persoanele cu un coeficient ridicat de inteligență (IQ) au în comun destul de multe trăsături de personalitate care contestă stereotipul intelectual, unele dintre acestea fiind de-a dreptul surprinzătoare.

Efectul Dunning-Kruger

Potrivit teoriei Dunning-Kruger, dezvoltată de David Dunning și Justin Krueger, doi cercetători americani de la Universitatea Cornell, oamenii sunt adesea predispuși să își schimbe modul în care se autoevaluează, având tendința de a se supraestima și să oprească, astfel, eventuala evoluție fireacă. Adică, acești oameni cred că nivelul lor de inteligență este peste al altora, la fel ca și competențele lor.

Efectul Dunning-Krueger mai este cunoscut și sub numele de “punctul stupidității”, care se atinge atunci când refuzi să accepți că mai ai de învățăt în ceea ce privește un anumit subiect, considerând că deții adevărul absolut.

Cu toate că astfel de oameni pot părea inofensivi, uneori se poate ajunge la cazuri grave, categoria acestora incluzându-i pe cei care cred cu tărie în teorii ale conspirației, indiferent din ce nișă ar proveni (despre politică sau despre alte idei ce s-au răspândit rapid pe glob, în ultima perioadă, ce țin de negarea efectelor benefice ale tehnologiei sau ale științei).

Teoria Dunning-Krueger a început cu descoperirea faptului că studenții cei mai competenți s-au subestimat, deoarece li s-au părut ușoare sarcinile, în timp ce aceia mai puțin competenți și-au supraestimat foarte mult competența. Astfel, modestia s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante trăsăturile de caracter ale celor inteligenți.

Iată și alte trăsături mai puțin obișnuite ale oamenilor inteligenți descoperite de cei doi experți americani și prezentate de descopera.ro.

Înclinația spre a înjura - Există o concepție greșită potrivit căreia cei care înjură mult au un vocabular limitat, însă studiile au arătat contrariul. Înjurăturile pot fi semnul unei utilizări mai inteligente a limbajului. Este o caracteristică suplimentară pe care un vorbitor o poate folosi pentru a spori eficiența comunicării.

Empatia - Persoanele foarte inteligente sunt în acord cu nevoile și sentimentele celorlalți și acționează astfel încât să răspundă nevoilor acestora. De obicei, sunt foarte interesate să afle mai multe despre oameni.

Însingurarea - Introvertiții se simt confortabil în singurătate, un studiu sugerând că oamenii mai inteligenți tind să obțină mai puține satisfacții de pe urma socializării. Prin urmare, ei își savurează singurătatea.

Plăcerea de a citi orice - Multor oameni deștepți le place să se lase prinși de o carte bună, indiferent de gen. În plus, s-a dovedit că lectura în sine crește inteligența.

Autocontrolul - Studiile au demonstrat și că oamenii cu un IQ mai mare își țin mai bine sentimentele sub control. De obicei, au un simț al planificării și al stabilirii obiectivelor mult mai bun. Un experiment a oferit grupurilor de testare două opțiuni: una cu rezultate mai mici, dar imediate, sau un premiu mai mare mai târziu. Participanții cu scoruri IQ mai mari au preferat să aștepte, dând dovadă de un autocontrol mai bun.

Tendința de a sta până noaptea târziu - Ora târzie de culcare și trezitul târziu dimineața nu sunt neapărat asociate cu persoanele inteligente sau cu succesul, însă psihologii sugerează că cei mai inteligenți dintre noi au ceasul biologic modificat, astfel încât să fie mai capabili să își atingă țintele personale stând treji până noaptea târziu.

Curiozitatea - O curiozitate debordantă a fost asociată, de asemenea, cu un IQ ridicat. Acest lucru este de înțeles, având în vedere că această trăsătură de caracter este corelată cu pasiunea pentru învățare. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: depositphotos.com)

Lasă un comentariu