Episcopul Cristian Crișan s-a recules sâmbătă, în Slovacia, la mormântul lui Gheorghe Șincai

Distribuie pe:

Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, s-a recules sâmbătă, în Slovacia, la monumentul funerar dedicat cărturarului Gheorghe Șincai, din cimitirul localității Svinica, acolo unde acesta a fost înmormântat în 1816.

“Aflându-se în Slovacia cu ocazia hirotonirii episcopale a noului Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice Slovace, Preasfinția Sa Cristian Crișan s-a recules la monumentul dedicat ilustrului cărturar și preot greco-catolic Gheorghe Șincai, din cimitirul localității Svinica, locul unde a fost înmormântat. Amintim faptul că în data de 28 februarie 2024 se împlinesc 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai, corifeu al Școlii Ardelene”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Arhieparhiei Blaj.

Potrivit sursei citate, PS Cristian Crișan a participat, sâmbătă, cu binecuvântarea Cardinalului Lucian, la hirotonirea episcopală a noului Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia, Jonas Jozef Maxim, în Catedrala “Sfântul Ioan Botezătorul” din Presov, Slovacia.

Episcopul, care a fost însoțit de preotul Liviu Ursu, Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, i-a oferit noului mitropolit, din partea Cardinalului Lucian, o icoană cu Fericiții Episcopi Martiri Greco-catolici Români.

Monumentul funerar a fost amplasat în 2022 de către Primăria comunei Râciu, județul Mureș. Pe el scrie, în română și slovacă: “Gheorghe Șincai N. 28 Feb.1754 Loc. Râciu-România D. 02 Nov.1816 Loc. Svinica-Slovacia - Învățat iluminist, cu o viață trăită sub semnul jertfei pentru națiune, este autorul primei sinteze de istorie a românilor, numărându-se printre părinții fondatori ai națiunii române”.

Locul exact în care a fost înmormântat Gheorghe Șincai nu se mai cunoaște, în urma bombardării cimitirului.

Gheorghe Șincai, născut în 1754, la Râciu, decedat în 1816, în Slovacia, a fost istoric, lingvist, filolog și teolog, preot și călugăr, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene. (Agerpres)

Lasă un comentariu