A treia săptămână de gripă

Distribuie pe:

“Avem și câteva decese înregistrate în urma acestei infecții în cursul sezonului, iar acum ne aflăm în a treia săptămână de creștere consecutivă abruptă, care probabil va depăși media multianuală. O să vedem rezultatele raportării de joi, ca să știm unde ne aflăm. Este, de fapt, un sezon superpozabil față de sezonul anterior, cu o diferență care este legată de momentul în care această creștere s-a produs. Anul trecut, această creștere s-a înregistrat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Opinia mea și a colegilor care lucrează în zona de epidemiologie este că, începând de peste încă o săptămână, numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluție așteptată”, a afirmat Alexandru Rafila.

“Până la urmă, măsurile luate la nivelul unităților sanitare, inclusiv limitarea vizitelor în unitățile sanitare, nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienții, iar unitățile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcțiune încă din timpul pandemiei COVID, încât pacienții cu viroze respiratorii să fie separați, dacă se poate, grupați și separați de restul celorlalți pacienți”, a adăugat Rafila.

“Nu avem semne că ar exista produse antitermice sau antiinflamatorii care să lipsească din farmacii, iar problema legată de antibiotice în mod evident nu are legătură cu virozele respiratorii. În viroze respiratorii nu se administrează antibiotice decât dacă există situații în care apar suprainfecții bacteriene și atunci trebuie ca acest lucru să se producă țintit”, a explicat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, “dacă vor exista trei săptămâni care depășesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situații de tip epidemic, dar această situație de tip epidemic evoluează diferit în funcție de zonele și de orașele din țară”.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, peste un milion de doze au fost administrate compensat sau gratuit, prin programul derulat de Ministerul Sănătății în fiecare an.

Ministrul a subliniat că nu este târziu pentru populație să facă vaccinul antigripal.

Ministrul a spus că autoritățile monitorizează și consumul de medicamente, pentru a afla dacă există medicamente lipsă.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu