Raport de activitate pe anul 2023 - Comuna Sâncraiu de Mureș, în plină dezvoltare și modernizare

Distribuie pe:

Primarul comunei Sâncraiu de Mureș, Petru Ionuț Budian, a prezentat, public, raportul de activitate pe anul 2023. Amintim în rândurile ce urmează, principalele proiecte ale administrației locale din comuna mureșeană, derulate în anul 2023:

Au fost asfaltate următoarele străzi: Nucului, Orizontului (parțial), Gladiolelor, Delureni (parțial)

Au fost amenajate trotuare pe următoarele străzi: Stejarului, Teilor, Delureni (parțial), Mureșului (parțial), Noua (parțial), Vale (parțial)

Au fost executate lucrări de extindere a rețelei de canalizare: str. Cerbului, str. Iasomiei, str. Macului, str. Mioriței, str. Valea Viilor, str. Vadului.

A fost semnat contractul de execuție lucrări de modernizare rețea stradală căi pietonale și scurgeri pluviale: str. Viilor Nazna, str. Liliacului Nazna, str. Digului Nazna, str. Macului Nazna, str. Izvorului Nazna, str. Bujorului Nazna, str. Plaiului Nazna, str. Mureșului Nazna, str. Mioriței Nazna, str. Ghioceilor, str. Valea Viilor, str. Apelor, str. Bercului, str. Iasomiei, str. Irisului, str. Garofiței, str. Gladiolelor, str. Crizantemelor, str. Panselutelor, str. Rozelor, str. Dealului, str. Mușcății, str. Magnoliei, str. Mesteacănului, str. Dealului.

Au fost executate lucrări de amenajare șanțuri: str. Mureșului (Sâncraiu de Mureș), str. Mureșului, str. Nouă, str. Vale, str. Cooperativei, str. Delureni (parțial)

Au fost executate lucrări de extindere a rețelei electrice: str. Vadului, str. Pășunii

Cartierul Răsăritului etapa III în derulare - A fost finalizată execuția lucrărilor de construire a creșei (cu o capacitate de 40 de copii) din Sâncraiu de Mureș. Având o valoare totală a proiectului de aproximativ 3 milioane de lei, investiția a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și bugetul local.

Au fost convocate 21 ședințe ale Consiliului Local (12 ședințe ordinare și 3 ședințe extraordinare 6 ședințe de îndată) un total de 153 hotărâri de consiliu local.

Peste 350 de audiențe.

Peste 250 de sesizări.

S-a realizat un proiect și s-a obținut autorizația pentru amenajarea intersecției dintre strada Mureșului, cu drumul județean si strada Vale, urmând în 2024 să între în execuție.

S-a amenajat intersecția strada Vale cu drumul județean.

Fonduri atrase:

Pentru completarea bugetului local alocat pentru investiții, au fost analizate oportunitățile oferite de sursele externe existente atât din fondurile europene cât și din fondurile guvernamentale. Acestea s-au materializat prin semnarea de contracte de finanțare nerambursabilă pentru 10 proiecte:

Fonduri europene: 8 contracte de finanțare, cu o valoare de finanțare nerambursabilă cumulată de aproximativ 10,5 milioane lei, după cum urmează:

Eficientizare energetică blocuri de locuințe în comuna Sâncraiu de Mureș PNRR 2.148.030,93 lei, în implementare;

Reabilitare și eficientizare energetică a dispensarului uman din Sâncraiu de Mureș PNRR 1.331.694,55 lei, în implementare;

Reabilitare și eficientizare energetică a dispensarului veterinar PNRR 1.153.269,68 lei,în implementare;

Eficientizare energetică a Căminului Cultural din Nazna PNRR 3.547.544,91 lei, în implementare;

Actualizare Plan Urbanistic General Sâncraiu de Mureș și elaborarea în format GIS a acestuia PNRR - 527.221,17 lei, în implementare;

Achiziționare și amplasare stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Sâncraiu de Mureș, județul Mureș PNRR 292.900,65 lei,în implementare;

Achiziționare autoutilitară pentru serviciul situații de urgență Măsura M1/6B - “Investiții în infrastructură la scară mică și cea socială”, PNDR, 226.761,34 lei, în implementare;

Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Sâncraiu de Mureș PNRR 1.960.834,00 lei, în implementare.

Fonduri europene (proiect în parteneriat): 1 proiect cu o valoare de aproximativ 44 milioane de lei, care prevede achiziție de mijloace de transport în comun nepoluante și stații de încărcare (18 autobuze electrice), investiție care va deservi municipiul Tg. Mureș și localitățile din zona periurbană (inclusiv localitatea noastră). Proiect în parteneriat între Municipiul Târgu Mureș (Lider de parteneriat) si unitățile administrativ-teritoriale din zona periurbană (Sâncraiu de Mureș, Pănet, Sângeorgiu de Mureș, Corunca, Livezeni, Sântana de Mureș și Cristești) pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante

Fonduri guvernamentale: 1 contract de finanțare, în valoare de peste 17 milioane lei, care prevede modernizarea a 25 de străzi comunale, cu o lungime de aproximativ 8 km;

De asemenea, pe parcursul anului 2023 au fost pregătite și depuse 7 proiecte cu o valoare de aproximativ 111 milioane de lei (din care finanțare nerambursabilă de aproximativ 70 milioane de lei) care se află în evaluare la finanțator:

Extindere și modernizare rețea de apă potabilă în comuna Sâncraiu de Mureș PNRR 38.318.524,52 lei, în evaluare;

Extindere și reabilitare Școală gimnazială Nazna si Școală gimnazială Sâncraiu de Mureș PNRR 44.096.052,61 lei, în evaluare;

Construire creșă în localitatea Nazna PR Centru 8.872.420,07 lei, în evaluare

Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș AFIR, 7.754.426,00 lei, în evaluare

Modernizare drumuri de exploatare agricolă în comuna Sâncraiu de Mureș AFIR, 5.591.854,00 lei, în evaluare;

Eficientizare energetică și reabilitare Grădiniță în localitatea Sâncraiu de Mureș AFM, 2.630.673,16 lei, în evaluare;

Eficientizare energetică și reabilitare Cămin cultural în localitatea Sâncraiu de Mureș AFM, 3.671.336,60 lei, în evaluare.

Proiecte - Compania Națională de Investiții (C.N.I.) Pentru proiectul “Construire bazin de înot în Sâncraiu de Mureș”, inițiat în anii anteriori, proiect cuprins pe LISTA SINTEZA a Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), în cadrul subprogramului Bazine de înot, pe parcursul anului 2023 a fost aprobată prin hotărâre de consiliu local predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții “C.N.I.” S.A., a amplasamentului în vederea executării obiectivului de investiții Proiect tip - Construire “Bazin de înot didactic și agrement” din sat Sâncraiu de Mureș, comuna Sâncraiu de Mureș, județul Mureș”. De asemenea a fost emis certificatul de urbanism și au fost obținute toate acordurile și avizele necesare realizării investiției. Pe lângă toate aceste proiecte, echipa primăriei are ca prioritate pregătirea de noi documentații pentru accesarea de finanțări europene nerambursabile, disponibile în noul exercițiu financiar 2021-2027, care să contribuie la modernizarea infrastructurii locale și îmbunătățirea condițiilor de viată pentru cetățeni.

Lasă un comentariu