Un proces aflat pe rol împiedică Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș să devină o instituție independentă

Distribuie pe:

Un proces aflat pe rolul instanței împiedică transformarea claselor care în prezent sunt relocate la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș să devină o instituție independentă și de sine stătătoare, astfel că și dacă municipalitatea din Târgu Mureș le-ar include în rețeaua școlară, hotărârea nu ar putea fi pusă în aplicare, a declarat fostul director al școlii desființate, Zsolt Tamási, miercuri, pentru agenția ungară de presă MTI.

Fostul director al școlii catolice desființate - care în prezent coordonează clasele relocate în calitate de director adjunct al Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș - a amintit că municipalitatea din Târgu Mureș a adoptat Hotărârea nr. 326 în data de 31 august 2023, prin care a inițiat reînființarea școlii catolice începând cu anul școlar 2024-2025. Prefectura Județului Mureș a contestat hotărârea de consiliu local în contencios administrativ, iar în calitatea sa de unul dintre inițiatorii reînființării, Biserica Romano-Catolică s-a alăturat procesului de partea municipalității.

Zsolt Tamási a subliniat că indiferent de hotărârile care se iau cu privire la școală, cât timp există un proces pe rolul instanței, acestea nu pot fi puse în aplicare.

Directorul a făcut trimitere la ședința de marți a consiliului local din Târgu Mureș, în care consilierii locali au votat cu privire la rețeaua școlară a orașului, pentru anul școlar 2024/2025. Intenția municipalității a fost ca începând din anul școlar următor, clasele școlii catolice să se separe de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” și să funcționeze ca instituție independentă, de sine stătătoare, însă nici Inspectoratul Școlar Județean Mureș, nici Ministerul Educației din România nu au sprijinit acest plan. Astfel, pe masă a apărut versiunea inspectoratului școlar, care nu s-a bucurat de sprijinul UDMR, astfel că nu a obținut un număr suficient de voturi.

Zsolt Tamási a subliniat: cu privire la rețeaua școlară, hotărâri pentru anul școlar următor pot fi luate și mai târziu, la fel cum pot fi făcute și modificări, iar în anii precedenți au și existat astfel de cazuri. Dacă instanța ar decide cu privire la reînființare, s-ar putea apuca de treabă, a spus fostul director al școlii catolice. Însă până atunci, hotărârea consiliului local “este doar un fenomen adiacent”, întrucât “nu prea are relevanță” din punct de vedere al rezultatului, a adăugat acesta.

Zsolt Tamási a explicat că procesul și procedurile administrative nu împiedică funcționarea claselor școlii catolice, procesul de înscriere al elevilor.

În urmă cu două săptămâni, președintele UDMR Hunor Kelemen a declarat, pentru portalul de știri Maszol.ro, că dacă problema nu va putea fi rezolvată la nivel local - fiind blocată în mod constant - va trebui găsită o soluție la nivel de guvern. Politicianul a spus, de asemenea, că pentru reînființarea școlii catolice trebuie rezolvată problema clădirii, întrucât impresia este că membrii comunității românești sunt interesați de imobil. Fosta clădire principală a liceului catolic găzduiește acum școala de elită a românilor din Târgu-Mureș, Colegiul Național “Unirea”, în timp ce clasele catolice sunt găzduite într-o anexă.

“Există o teamă constantă din partea Colegiului Național «Unirea» că noi îi vom scoate din spațiu”, a spus Zsolt Tamási. Fostul director a amintit: pe motiv că are interes în dosar, școala românească s-a alăturat și proceselor anterioare care au dus în cele din urmă la desființarea școlii catolice.

Procesul de reînființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a trebuit să fie reluat deoarece ÎCCJR a anulat, printr-o sentință definitivă pronunțată în data de 3 mai 2022, decretul ministerial de înființare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcționeze în clădirile Bisericii Romano-Catolice, însă cadrul legal necesar este asigurat de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș.

În 2018, liceul catolic care funcționa din 2014 a trebuit să fie reînființat prin ordin ministerial deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înființarea sa anterioară și l-a pus sub acuzație pe directorul școlii, Zsolt Tamási, și pe fostul inspector școlar general, Ștefan Someșan. Urmărirea penală a încetat în luna septembrie a anului trecut. Procesele intentate împotriva liceului au dus la desființarea acestuia. (MTI)

Lasă un comentariu