Periplu asiatic

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Stat în Asia de sud-est, cu capitala la Jakarta; este țara cu cele mai multe insule din lume: 17.508. 2) Cel nou chinezesc începe la a doua sau a treia Lună Nouă, după Solstițiul de Iarnă - Dinastie care a condus China între anii 206 î.Hr și 220 d. Hr; aceeași denumire o poartă cel mai mare grup etnic din China - Primele la cricket! 3) Intrarea în Abu Dhabi! - Fluviul din Siberia cu cel mai lung estuar din lume (800 km) - Capitala statului Qatar, cel mai bogat stat din lume, situat pe malul Golfului Persic. 4) Cântăreț și compozitor american, ambasador onorific pentru Coreea de Sud la Olimpiada de Iarnă din 2018 (Eric) - Prenume asiatic, întâlnit mai frecvent în Indonezia. 5) Stratovulcan activ de pe insula Subawa, Indonezia, a cărui erupție din anul 1815 este cea mai mare din istorie; numărul total al victimelor a fost de cea 71.000 - Noriyuki Morita. 6) Principalul oraș al Tibetului, situat la 3.650 m altitudine; calea ferată spre oraș este cea mai înaltă cale ferată din lume, ajungând la 5.072 m altitudine - District în Bhutan. 7) Una din provinciile Arabiei Saudite cu capitala la Abha; regiunea muntoasă cu aceeași denumire se întinde de-a lungul coastei Mării Roșii - “Hong Kong Orienteering Explorer” (acronim). 8) Limbă vorbită în China - “Plan of Action and Milestones” (acronim) - “Dhaka University” (siglă). 9) În centru la Malé! - Intrarea în Nanjing! - Podiș în China; este considerat regiunea populată situată la cea mai mare altitudine de pe glob (4 900 m). 10) Regiune care cuprinde toată Asia de nord și cea mai mare parte din Rusia; calea ferată care străbate regiunea este cea mai lungă din lume (9.289 km) - Metal prețios, din care în Asia se produce 22 % din producția globală; cel mai mare producător este China. 11) Cel mai înalt punct de pe planetă, vârf situat în Munții Himalaya la 8.848 m altitudine (sau Everest).

VERTICAL: 1) Stat în Asia, cu capitala la Teheran; împreună cu Qatar deține cel mai mare câmp de gaze din lume - Capitala Siriei; cu o vechime de peste 9.000 ani este cea mai veche capitală din lume continuu funcțională. 2) Supă din bucătăria tradițională turcească - Politician kurd, președinte al Irakului între 2018-2020 (Barham). 3) Afirmație - “Șeicul Islamului”, reputat învățat ai islamului născut la Medina, Arabia Saudită, în anul 711 d. Hr. (ibn Anas) - Capitala provinciei vietnameze Hoa Binh. 4) Artistă și muziciană japonezo-americană, fosta soție a lui John Lennon (Yoko) - “Monster Hunter Rinse” (acronim) - Fel de mâncare vietnamez. 5) Lanț muntos la extremitatea vestică a Munților Hindu Kush din Afganistan; cea mai mare altitudine o are în vârful Foladi (5.48 m) - Oraș istoric în Buthan; aeroportul orașului este considerat cel mai dificil aeroport comercial din lume. 6) “Energy Helicity Index” (acronim) - Filozof și guru indian, fondator al curentului Neo-Sannyas (Rajneesh) - Stau în vilă! 7) Inima lui Azan! - Cel mai distructiv vulcan din istoria omenirii după erupția din anul 1883; este situat în Strâmtoarea Sunda din Indonezia. 8) Cea mai populată țară din lume, situată în sudul Asiei, cu capitala la New Delhi - Mică insulă în Marea Japoniei cu peșteri și stânci înalte, care ies din apă. 9) Yoga fără limite! - Huang He pe maluri! - Codul Aeroportului Baguio, Filipine. 10) Al doilea cel mai populat stat din lume, cu capitala la Beijing - Imn adresat lui Dumnezeu (în forma Te...). 11) Unul din puținele fluvii ale lumii în care se manifestă mareea; izvorește din Tibet, străpunge Munții Himalaya și împreună cu fluviul Gange formează în Golful Bengal cea mai mare deltă din lume.

Dicționar: NAM, KILIH, HAA, MAK, POAM, BAT, NEM, OMI, BAG, DEUM.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Drumuri europene”, apărut în data de 27 ianuarie 2024: BIGBEN, RIGA, EVIA, TURNER, R, BRASOV, AC, LORIO, S, ANA, ITALIA, BLED, N, LE, EGEE, I, ET, DARR, CA, ALAVA, AGNA, SIRACUZA, PB, OD, SIC, MARA, SANMARCO, IR.

Lasă un comentariu